diumenge, 29 de novembre del 2015

TRINXAT AMB FREDOLICS

Anem cuinant els bolets que tenim al rebost: avui toca menjar fredolics!
 
 Ingredients:
 

1 kg de patates
1 col
6 grans d'all 
500 g de fredolics
2 botifarres fresques
oli, sal i pebre 
 
Començarem pelant les patates. Les posarem a bullir amb una cullerada de sal juntament amb la col. Ho escorrerem bé i ho aixafarem amb una forquilla.
Tot seguit, desfarem la carn de les botifarres. Sofregirem aquesta carn en una paella gran amb un bon raig d'oli. Quan agafi color hi afegirem els fredolics, nets i tallats a trossos regulars. Deixarem que cogui tot plegat fins que s'hagi absorbit l'aigua que deixin anar els bolets. Aleshores hi posarem els alls tallats a làmines i ho sofregirem tot plegat un parell de minuts.
Finalment, hi incorporarem la barreja de patata i col, ho remenarem bé i deixarem enrossir-ho. Tombarem la paella com si féssim un truita i ho deixarem uns minuts més per l'altre costat.

dissabte, 21 de novembre del 2015

COCA D'AMETLLA, COCO I GERDS

Una coca que combina la frescor dels gerds amb la calidesa del coco i l'ametlla, ben diferent!

 Ingredients:

4 ous sencers
125 g de sucre morè
50 g de farina de kamut
50 g de farina d'ametlla
 25 g de coco ratllat
1 cullerada gran de llevat 
100 g de gerds frescos

Em primer lloc, separarem els rovells de les clares i les muntarem a punt de neu. Les reservarem.
Seguidament, blanquejarem els rovells i el sucre amb les varetes elèctriques. Aleshores hi anirem afegint la farina de kamut, la d'ametlla, el coco ratllat i el llevat.
També hi anirem barrejant els gerds i, per acabar, hi embolcallarem amb molt de compte les clares a punt de neu que teníem guardades.
Col·locarem la massa en un motllo ben untat amb mantega i folrat amb paper de forn també untat. Courem la nostra coca a 180º durant 30 minuts. Passat aquest temps comprovarem si està cuita amb un escuradents i, si no, la courem uns minuts més fins que l'escuradents surti ben net.

diumenge, 15 de novembre del 2015

PIZZA D'ESPELTA AMB ALBERGÍNIA, PINETELLS I FORMATGE DE CABRA


Una pizza diferent per al sopar d'avui: sabors de tardor que surten del forn!

 Ingredients:

Per a la massa de la pizza:

200 ml d'aigua
50 ml d'oli
10 g de sal
400 g de farina d'espelta
25 g de llevat fresc

Per al farcit:

4 cullerades de salsa de tomàquet
1 ceba mitjana
250 g de pinetells
1 albergínia gran
100 g de formatge tendre de cabra ratllat
orenga

Començarem preparant la massa de la pizza. Per a fer-ho, disposarem els ingredients en l'ordre indicat a la panificadora i connectarem el programa corresponent (en el meu cas, el programa 11, que dura una hora i mitja i que amassa i fa llevar).
Quan hagi transcorregut aquest temps i la massa hagi llevat, la treurem de la cubeta i la desgasificarem lleugerament sobre el marbre enfarinat. Tallarem la massa en tantes parts com pizzes desitgem cuinar i les anirem estirant amb un corró. Amb aquestes quantitats en poden sortir quatre de petites. 
Col·locarem la massa en el motllo de pizza untat amb una mica d'oli i ja estarà a punt per omplir.
Per fer el farciment, prepararem l'albergínia tallada a rodanxes gruixudes i les empolsarem amb una mica de sal. Ho deixarem una estona perquè perdi l'amargor.
Mentre, netejarem els pinetells i els trossejarem. Els posarem a coure en una paella amb un bon raig d'oli juntament amb la ceba tallada a làmines. Un cop els bolets s'hagin begut l'aigua que han deixat anar, els treurem del foc i els reservarem.
Ja estarà tot a punt per farcir la pizza. Pintarem la massa amb la salsa de tomàquet i anirem distribuint les rodelles d'albergínia, que haurem passat per aigua per treure la sal que hi havíem posat abans. Al centre hi aniran els pinetells amb la ceba i ho cobrirem tot plegat amb el formatge ratllat. Finalment, empolsarem la pizza amb orenga i la courem al forn a 180º entre 15 i 20 minuts.

dilluns, 2 de novembre del 2015

ENSAÏMADES DE CANYELLA

Amb aquesta mica de frescor a fora, l'olor de canyella ve tan bé... i en forma d'ensaïmades, encara més!

Unes ensaïmades que vénen dels països nòrdics, allà les vaig provar i aquí en vaig trobar la recepta, al blog de la Mercè de Cuina per a llaminers, (on havia de ser sinó!) tot i que he adaptat els ingredients a la meva manera!






Ingredients:

250 ml de llet de civada
75 g de margarina
5g de sal 
un pols de canyella
50 g de sucre negre
1 ou
500 g de farina de kamut
25 g de llevat fresc

Per al farcit:

50 g de margarina
35 g de sucre negre
2 culleradetes de canyella en pols
2 cullerades de llet de civada per pintar

Posarem tots els ingredients en l'ordre esmentat a la panificadora. Connectarem el programa que amassa i lleva (una hora i mitja).
Mentre, anirem preparant el farcit. En primer lloc, barrejarem el sucre negre amb la canyella i tindrem a punt la mantega que la deixarem fora de la nevera.
Un cop la massa hagi fermentat, la treballarem una mica per treure'n l'aire i tot seguit l'estirarem amb el corró fent la forma d'un rectangle.
Aleshores hi distribuïrem la mantega i empolsarem tot el rectangle amb la barreja de canyella i sucre. Ho enrotllarem pel costat llarg i anirem tallant rodanxes. Les anirem col·locant al damunt d'una safata de forn coberta amb paper sulfuritzat.
Deixarem llevar les ensaïmades mitja hora més i just abans d'enfornar-les les pintarem amb una mica de llet de civada.
Finalment, les courem a 200 uns 10 minuts i ja estaran a punt.