dijous, 27 de setembre del 2012

BACALLÀ AMB CONFITURA DE TOMÀQUET I PRÉSSEC SALTEJAT


Una recepta de bacallà inspirada en La cuina salvavides de la Mireia Carbó que combina el tomàquet i el préssec: la repetirem sense dubte!

D'aquesta manera vull agrair al Patronat de Turisme de Subirats, capital del préssec d'Ordal, l'excel·lent acollida que ens va atorgar a un grup de blocaires el passat diumenge.
Tot va començar amb una passejada en bicicleta per camins de vinyes amb un tracte magnífic per part de Vicicling. Vam continuar amb l'experiència de poder participar en una verema a l'antiga a Vinimundus per anar tot seguit a visitar un celler emblemàtic de la zona: el celler ecològic Albet i Noya.
A Cal Xim de Sant Pau d'Ordal ens esperava un bon dinar i per acabar, vam poder descobrir un museu sorprenent: el de l'esperanto.

Moltes gràcies a tota la gent que ens va acompanyar durant la jornada i, per descomptat, a Gastroblocaires, organitzadors del blogtrip, per haver pogut gaudir d'un dia tan profitós!

Ingredients:

4 talls de bacallà
farina
sal i oli
500 g de tomàquets 
4 cullerades de sucre
mitja branca de canyella
un tros de pela de llimona
2 préssecs 

Començarem preparant la confitura de tomàquet: posem dins d'un cassó els tomàquets pelats i triturats, el sucre, la canyella, la pela de llimona i un pols de sal. Ho deixem coure a foc lent fins que tingui la textura de confitura.
Tot seguit, pelarem i tallarem els préssecs a trossets i els fregirem a foc suau en una paella amb un raig d'oli. Ho salarem lleugerament.
Preparem el bacallà salant-lo si cal i enfarinant-lo. El fregirem en una paella amb l'oli ben calent.
A l'hora de servir, posarem un parell de cullerades de confitura de tomàquet en un plat, el bacallà al damunt i finalment, els préssecs saltejats.

Uns passegen en bici, uns altres a peu, i la resta en furgoneta!


El raïm un cop aixafat


La visita al celler Albet i Noya

Unes explicacions molt interessants sobre l'esperanto


dilluns, 17 de setembre del 2012

CASSOLETA DE LLAMPUGA

Les llampugues ja han arribat! 
Quan el pescador de casa ho va sentir, es va posar en marxa immediatament... i aquí en tenim una de ben formosa.
Cap a la cuina hi falta gent!

Ingredients:

una llampuga tallada a rodanxes gruixudes
1 ceba mitjana
1 porro
un grapat de mongeta verda perona
1 albergínia
1 tomàquet vermell madur
2 grans d'all
1 bitxo o cirereta
una dotzena de musclos de roca
un raig de vinagre de Mòdena
unes fulles de julivert
unes fulles d'alfàbrega
tomàquets grocs petits
sal i oli

Salem i enfarinem lleugerament els trossos de peix i els fregim una mica, que quedin rossets. Els posem a escórrer en paper absorbent i els reservem.
En el mateix oli, hi anirem sofregint la ceba i el porro tallats a làmines, la mongeta perona a trossets, el tomàquet i l'albergínia a daus, i els alls sencers.
Quan estigui tot ben confitat hi afegirem un raig de vinagre i ho deixarem reduir. Un cop reduït, hi abocarem un dit d'aigua i ho deixarem uns minuts més a foc lent. 
Un cop les verdures s'hagin begut l'aigua, hi posarem el bitxo i els musclos per tal que s'obrin. Quan s'hagin obert, hi incorporarem els trossos de peix que havíem fregit abans i els tomàquets grocs petits partits per la meitat. 
Finalment ho empolsarem tot amb les herbes ben picades i ho deixarem coure tot junt uns cinc minuts més.





divendres, 14 de setembre del 2012

COCA DE XOCOLATA DE L'ALBA

De tots és sabut que el jovent sempre té gana. 
Però també és cert que s'espavilen prou bé a l'hora d'omplir l'estómac. Mireu si no, aquesta coca tan formosa que l'Alba va preparar per als seus companys de l'Orquestra Jove de la Selva.
Tots són de la secció de vent: uns quants flautistes, una clarinetista, una trompetista, un trombonista i el baixista, que és el més alt, van quedar ben satisfets, en fan la cara almenys!




Ingredients:
4 ous
1 iogurt de llimona
3 mides del pot de iogurt de farina
1 mida del pot de iogurt de xocolata en pols
2 mides del pot de iogurt de sucre
3/4 mida del pot de iogurt d'oli
1 sobre de llevat en pols
150 g de xocolata de cobertura


Amb la batedora, barregem en un bol tots els ingredients líquids, o sigui, els ous, el iogurt i l'oli. A continuació, hi anem afegint la resta d'ingredients com ara la farina, la xocolata en pols, el sucre i el llevat.
Aboquem la massa en un motlle rodó ben untat amb mantega i la posem a coure al forn que ja tindrem ben calent.
Primer courem la coca per sota a 200º i quan hagi pujat, baixarem una mica la temperatura però posarem l'escalfor per dalt i per baix. Anirem comprovant la cocció punxant amb un escuradents.
Un cop freda, la treurem del motllo i la banyarem amb la xocolata de cobertura desfeta al microones o al bany maria.





diumenge, 9 de setembre del 2012

CREMA DE TOMÀQUET AMB ALFÀBREGA I PARMESÀ


Uns tomàquets ben madurs ens acoloriran el dinar de diumenge!

Ingredients:

1 kg de tomàquets ben madurs
1 gra d'all 
aigua ben freda
un bon raig d'oli d'oliva
sal
vinagre de Mòdena
unes quantes de fulles d'alfàbrega
uns encenalls de formatge parmesà

Pelem els tomàquets i traiem les llavors. Els passem per la batedora juntament amb el gra d'all i l'oli d'oliva. Hi anem afegint aigua freda fins que quedi al nostre gust. Ho salem. 
A l'hora de servir,  posem la sopa en els plats corresponents i ho decorem amb les fulles d'alfàbrega tallades petites, els encenalls de parmesà i unes gotes de vinagre de Mòdena al damunt.

dimarts, 4 de setembre del 2012

CLOÏSES A LA MARINERA

Un plat ben mariner per anar fent adéu amb la mà a l'estiu!

Ingredients:

500 g de cloïsses
1 ceba mitjana
1 tomàquet madur
un raig de vermut
1 cullerada de farina
100 ml de brou de peix o aigua
3 grans d'all
unes quantes fulles de julivert
1 culleradeta de pebre vermell
oli i sal

Obrim les cloïsses al vapor després d'haver-les deixat unes hores amb aigua amb força sal per tal que quedin ben netes de sorra. Un cop cuites, colem el suc i les reservem.
En una paella amb un raig d'oli hi sofregim la ceba tallada ben petita. Quan comença a enrossir-se hi posem també el tomàquet a daus. Hi aboquem un raig de vermut i ho remenem uns minuts. Quan torni a quedar un sofregit sec, hi afegim la cullerada de farina diluïda amb el brou de peix i també el suc colat de la cocció de les cloïsses.
A continuació hi posem una picada feta amb els alls i el julivert. Ho deixem coure uns minuts més a foc baix, ho rectifiquem de sal i ja hi podem posar les cloïsses. Ho acabem amb una mica de pebre vermell.

Aquestes cloïsses tan saboroses les vaig trobar al bloc  La cuina de sempre, un bloc que sempre cal tenir en compte a l'hora de cuinar!