dilluns, 31 de desembre del 2012

TRONC DE NADAL DE XOCOLATA


Un tronc de Nadal de xocolata, en blanc i negre, com els colors dels anys que van lliscant suaument per les nostres vides, amb una pila de moments de somriures per recordar, però també farcits de foscors que ens afanyarem a desar en el més profund calaix de l'oblit.

Que el proper any tingui més capes de blanc que de negres, bon 2013!




Ingredients per a la massa del tronc:

4 ous petits
130 g de sucre
130 g de farina
2 o 3 cullerades grans d'aigua
pela ratllada de mitja llimona

Ingredients per a la trufa:

125 g de xocolata de cobertura
3 cullerades grans de sucre
2 cullerades de Cointreau o aigua1 rovell d'ou
100 g de mantega
150 g de nata muntada


Ingredients per a la decoració:

100 g de xocolata de cobertura
100 g de xocolatan blanca per fondre

Massa:

Amb les varetes elèctriques, barrejarem els rovells amb el sucre fins que doblin el seu volum. Hi anirem afegint la farina i l'aigua alternant.
Muntarem les clares a punt de neu i les anirem embolicant amb la massa. Finalment, hi afegirem la pela ratllada de llimona.
Disposarem aquesta massa en una safata de forn rectangular folrada amb paper de forn sulfuritzat, tot deixant les puntes més gruixudes per tal que costin més d'assecar-se mentre es couen i no hi hagi perill que se'ns trenquin en treure la massa.
Ho courem al forn a 200º uns 10 minuts vigilant constantment que no se'ns cogui massa. Si cal, obrirem el gratinador al final.
Mullarem el marbre i hi posarem la pasta, primer per la part del paper i després a l'inrevés. Traurem el paper amb compte i col·locarem la planxa de pa de pessic al damunt d'un drap humitejat amb una mica d'aigua. L'enrotllarem perquè agafi la forma fins al moment de farcir-lo.

Trufa:

En un cassó a foc suau, posarem a desfer la xocolata juntament amb el sucre i el licor o l'aigua. Quan estigui a punt, hi courem el rovell d'ou, que faci bombolletes.
Fora del foc, hi afegirem la mantega i quan s'hagi refredat una mica, hi incorporarem la nata muntada.

Farcirem generosament el braç de gitano amb la trufa. El decorarem amb una bona capa de xocolata desfeta al microones o al bany Maria, que ratllarem amb una forquilla.
Per acabar, hi repartirem uns bombons de xocolata blanca que haurem desfet prèviament en algun motllo que ens agradi.

BON ANY 2013!

Tant la recepta per fer el braç de gitano com la de la trufa la vaig aprendre de la Nuri Lladó, a la casa de cultura de Les Bernardes de Salt, fa una pila d'anys!


dijous, 20 de desembre del 2012

GALETES DE XOCOLATA I NOUS



Unes galetes amb molta energia per fer passar aquests últims dies abans de Nadal, que tots els nens estan molt nerviosos!

Ingredients:

125 g de mantega
120 g de sucre negre
120 g de sucre blanc
un pols de bicarbonat
2 ous
340 g de farina
50 g de perles de xocolata negra
50 g de nous

En un bol barrejarem la mantega a punt de pomada amb els dos tipus de sucre.
Tot seguit, hi afegirem els ous sencers, la farina i el bicarbonat, tot barrejant-ho amb les mans.
Per acabar, hi incorporarem les nous trossejades i les perles de xocolata.
Deixarem la massa una estona a la nevera i quan s'hagi refredat una mica, l'estendrem per parts amb el corró enmig de dos papers tipus film o de plàstic alimentari.
Anirem tallant la massa en cercles de la mida que desitgem i dipositarem les galetes en una safata de forn folrada amb paper sulfuritzat.
Courem les galetes al forn a 200º durant 15 minuts aproximadament, tot vigilant que no se'ns torrin de dalt. Han de quedar una mica toves, perquè ja s'acabaran de coure fora del forn.

Aquestes galetones les vaig veure a La cuina vermella, un bloc ple de receptes boníssimes!

diumenge, 9 de desembre del 2012

TORRÓ D'AVELLANES I XOCOLATA

Ara sí que ja hi som, a fer torrons s'ha dit!

Aquests els vaig veure al bloc Cosas de Marga. Tan bon punt els vaig descobrir, m'hi vaig posar de seguida, irresistibles!


Ingredients:

125 g de xocolata negra fondant
125 g de xocolata amb llet
100 g de crema d'avellanes tipus Nutella
100 g d'avellanes torrades

Desfem els dos tipus de xocolata o bé al bany Maria o bé al microones.
Hi barregem la crema d'avellanes i tot seguit hi afegirem les avellanes sense la pela.
Disposarem la barreja en el motllo i el deixarem una estona a la nevera. Quan sigui ben fred, ja ho podrem desemmotllar.


dilluns, 3 de desembre del 2012

TORRÓ DE XOCOLATA I TARONJA CONFITADA

Ja es pot sentir l'olor de Nadal per tot arreu, i això que encara falten dies.
Per endolcir una mica l'espera, hem començat ja a preparar torrons casolans.

Aquest el vaig veure al bloc de l'Alba Le fabuleux destin au chocolat, que és ben ple de bones propostes, no us el perdeu!









Ingredients:

60 ml de Cointreau
60 g de taronja confitada
300 g de xocolata amb llet
100 ml de nata líquida
100 g de xocolata negra fondant
cacau en pols

Tallarem la taronja confitada a trossets petits i la deixarem en remull una estona amb el Cointreau.
Desfarem la xocolata negra al bany Maria o al microones. Pintarem el fons i les parets del motllo on farem el torró amb una capa de xocolata.  
Posarem el motllo a la nevera i quan   la xocolata s'hagi endurit, farem una segona capa. Guardarem una mica de xocolata negra per acabar el torró.
Mentre, prepararem el farcit: posarem la nata al foc i quan sigui ben calenta, a punt de bullir, hi abocarem la xocolata amb llet per tal que es desfaci. Tot seguit, hi afegirem el Cointreau i la taronja confitada.
Farcirem el motllo amb aquesta barreja i el tornarem a deixar a la nevera. Quan s'hagi pres, pintarem el torró per sobre amb la xocolata negra que havíem reservat.
Quan s'hagi refredat del tot, ja podrem treure el torró i empolsar-lo amb cacau en pols.




dimecres, 28 de novembre del 2012

POLLASTRE GUISAT AMB ARANYONS






Les sortides al bosc sempre donen els seus fruits, sigui primavera, sigui estiu o sigui tardor. 
En aquesta ocasió vam poder recollir un bon grapat d'aranyons ben madurs per poder cuinar un pollastre de gust tardorenc, boníssim!

Ingredients:

4 pits de pollastre desossats
1 ceba gran
2 grans d'all
2 pastanagues
4 cullerades de salsa de tomàquet
un raig de conyac
brou de verdures o de pollastre
12 ametlles torrades
2 torradetes
un grapat d'aranyons

Salem i empebrem els pits de pollastre i els tallem a daus. Els reservem.
En una cassola amb oli, comencem a sofregir la ceba tallada a làmines fines. Quan vagi quedant rosseta hi afegirem els grans d'all i les pastanagues tallades a rodelles.
A continuació, hi incorporarem els daus de pollastre, ho remenarem un moment i hi abocarem el raig de conyac. Després d'un parell de minuts ja hi podrem posar la salsa de tomàquet.
Un cop s'hagi begut el líquid, ho cobrirem amb el brou i hi afegirem els aranyons. Ho deixarem coure tot plegat entre 10 i 15 minuts.
Mentre, prepararem la picada amb les torrades i les ametlles. Quan el pollastre ja gairebé sigui cuit, incorporarem la picada a la cassola i ho deixarem uns minuts més.

Aquesta manera de cuinar el pollastre el vaig trobar a Gestió hosteleria on, a més, hi afegien orellanes, una gran troballa!

divendres, 23 de novembre del 2012

ESPAGUETIS A L'ESTIL DE SIRACUSA


Crec que tothom estarà d'acord amb mi en què la feina de professor, de música en el meu cas, comporta una certa dosi de maldecaps i de problemes diversos. 
Però també és cert que s'estableixen uns lligams afectius que fan que també abundin els bons moments. I un d'aquests va ser amb motiu del meu aniversari en què tot un grup d'alumnes em va felicitar amb una pila de regals artesans confeccionats per ells mateixos. 
I com a traca final, coneixedors de la meva dèria per la cuina, em van regalar un llibre magnífic sobre la pasta, amb dedicatòria inclosa i ple a vessar de plats i fotos precioses. Els vaig prometre que la primera recepta que escollís, la posaria al bloc. I així ho he fet: gràcies bonics!

Ingredients:

300 g d'espaguetis
1 pebrot vermell
1 pebrot verd estret
2 pastanagues
4 alls tendres
2 tomàquets mitjans
un raig de vi blanc
2 cullerades petites de tàperes
4 filets d'anxova
un grapat d'olives negres
unes fulles d'alfàbrega
formatge parmesà

Tallem els dos pebrots a tires i la pastanaga a rodanxes. Ho posem en una paella amb oli a sofregir. Quan comenci a quedar tou, hi afegirem els alls tendres a trossets i els tomàquets, a daus. Ho remenarem uns minuts i hi afegirem el vi blanc. Quan el sofregit s'hagi begut el líquid, hi incorporarem les tàperes i les anxoves tallades petites. Tot seguit hi posarem les olives i ja tindrem la salsa a punt.
Mentre, posarem la pasta a bullir amb aigua, sal i un raig d'oli. Quan s'hagi cuit, l'escorrerem i la barrejarem amb la salsa. Acabarem el plat amb formatge parmesà ratllat i unes fulles d'alfàbrega picades.

Aquesta és una recepta, doncs, del llibre El libro esencial de la pasta de l'editorial Òptima.

I que feliços que són!


dijous, 15 de novembre del 2012

BUNYOLS DE BACALLÀ

Uns bunyols de bacallà ben calentons ajuden a començar bé un bon dinar!

Ingredients:

250 g de bacallà dessalat esqueixat o en un sol tros
4 patates mitjanes
1 ou gran
3 grans d'all
1 o 2 cullerades de farina
unes fulles de julivert
pebre vermell dolç

Pelem les patates, les tallem a trossos regulars i les posem a bullir. Quan ja gairebé siguin cuites hi afegim el bacallà i ho deixem 3 o 4 minuts més.  Ho escorrem molt bé tot plegat i anem aixafant la barreja amb una forquilla. Si hem fet servir el bacallà amb pell, li traiem abans de mesclar-lo amb les patates.
Tot seguit, hi posem l'ou, els grans d'all ben picats i les fulles de julivert tallades ben fines. 
Finalment, hi incorporem la farina, 1 o 2 cullerades al nostre gust, segons si la barreja ja ens queda prou espessa o no.
Un cop tenim la massa preparada, va bé deixar-la reposar una estona a la nevera. A l'hora de l'àpat, anem fregint cullerades de la massa en una paella amb oli ben calent. Les posem en un plat i les empolsem amb una mica de pebre vermell dolç.

Aquests bunyolets els vaig veure al llibre de Jaume Fàbrega i Carme Puigvert La cuina de Menorca.

dijous, 8 de novembre del 2012

PA DE PESSIC DE DOS COLORS


Amb la fresqueta del matí ja ve de gust un bon pa de pessic per esmorzar i, si porta xocolata, potser esmorzarem dues vegades, o tres, vés a saber!

Aquest bescuit marbre el vaig veure al bloc de la Gemma, Fogons, cuina&fotografia, un bloc que sempre és interessant de visitar, tant pel que explica com per les receptes que proposa!


Ingredients:

125 g de mantega
200 g de sucre
3 ous
150 ml de llet
250 g de farina
1 culleradeta de llevat tipus Royal
2 cullerades de cacau en pols

Barregem la mantega a punt de pomada amb el sucre. Hi anem afegint els rovells d'un en un. Tot seguit, hi anem incorporant la farina mesclada amb el llevat i la llet a intervals.
A part, muntarem les clares a punt de neu i les afegirem a la massa amb molt de compte.
Aleshores ho dividirem en dues parts i en una hi posarem el cacau en pols.
En un motlle rectangular tipus cake folrat amb paper sulfuritzat i ben untat amb mantega hi abocarem primer una part de la massa blanca, al damunt una de la de xocolata i així fins que se'ns acabin els dos tipus de masses.
El courem al forn entre 180º i 200º durant una hora aproximadament tot vigilant que no ens quedi cru per dins.

dijous, 25 d’octubre del 2012

MADELEINES

La nostra infantesa va quedant marcada per petits detalls que passen de puntetes quan som petits però que en l'edat adulta ens adonem de com eren d'importants en aquells moments.
Un record inesborrable era les visites esporàdiques que els tiets francesos feien a la família gironina, visites que sempre anaven acompanyades d'un regalet dolç per als nenes: les "madeleines".

Aquesta recepta la vaig descobrir al bloc El monstruo de las galletas, ple de delicadeses com aquesta!

Ingredients:

125 g de mantega
125 g de sucre
125 g de farina
3 ous petits
pela ratllada de llimona

Barregem la mantega a punt de pomada amb el sucre. Hi anem afegint els rovells d'un en un i tot seguit, hi incorporem la farina i la pela de llimona.
Muntem les clares a punt de neu i les afegim a la massa. Omplim els motllos sense arribar a dalt de tot i posem a coure les nostres "madeleines" al forn a 200º durant 10 minuts aproximadament.

Amb aquesta quantitat en surten unes 25 unitats petitones.

dilluns, 15 d’octubre del 2012

ENSAÏMADES


Unes ensaïmades sortint del forn fan diumenge, i si són com aquestes,  tan senzilles, també van bé per al dilluns, el dimarts i la resta de la setmana!

Ingredients:

375 g de farina
2 ous
90 g de sucre
100 ml de llet
20 g de llevat fresc
100 g de llard
sucre fi per empolsar

Preparem una massa mare amb la llet tèbia diluïda amb el llevat i la meitat de la farina. Ho remenem bé, ho tapem amb paper film i ho deixem llevar una estona, entre tres quarts d'hora i una hora, que dobli el seu volum.
Tot seguit, posem la massa mare a la cubeta de la panificadora, connectem el programa 11 (el que amassa i lleva) i hi afegim els ous, el sucre i la resta de la farina. El deixem que vagi amassant durant mitja hora i el parem. Deixem llevar la massa a la mateixa cubeta de la panificadora una hora més.
Traiem la masa i formem un cilindre que anirem tallant a rodanxes. De cada rodanxa en farem un xurro, que untarem amb una mica de llard i enrotllarem en forma d'ensaïmada. 
Tornem a deixar llevar les ensaïmades un quart d'hora més i ja estaran a punt per a enfornar a 200º entre 10 i 15 minuts.
Un cop fredes, les empolsarem amb sucre fi.

Aquesta recepta la vaig trobar al blog de la Marga Per anar fent gana, que està farcit de delícies com aquesta!





dimarts, 9 d’octubre del 2012

XAROP DE SAÜC

les flors del saüc a la primavera

els fruits del saüc a punt de ser recollits al setembre
Aquest any hem provat de fer xarop de saüc a casa i ja l'hem estrenat: l'hem tastat fent companyia a un formatge brie ben cremós, n'hem posat un raig generós al iogurt de cada dia i també l'hem utilitzat per regar un bon gelat!

Per fer-lo he recuperat la recepta que la Carme Bosch, una gran experta en plantes medicinals, ens va proporcionar ja fa uns anys en un curs sobre aquest tema, tot un èxit!

Ingredients:

1 kg de suc de baies de saüc ben madures, de color negre
600 g de sucre
1 got d'aigua
1 llimona

En primer lloc cal remarcar que els fruits del saüc no es poden menjar crus, sempre s'han de cuinar. Hem de triar els que siguin ben madurs i apartar les baies que encara siguin una mica vermelles perquè podrien ser tòxiques.
Rentarem amb aigua els fruits, els escorrerem i els posarem en una olla amb l'aigua uns 5 minuts fins que s'esberlin.
Tot seguit els passarem per un colador xinès. Pesarem el suc obtingut i per cada quilo de fruits, utilitzarem 600 g de sucre. Hi afegirem el suc d'una llimona.
Ho posarem al foc i ho anirem remenant fins que bulli. Ho deixarem coure suaument fins que hagi espesseït una mica, una mitja hora aproximadament.
Cal vigilar que no quedi com el caramel, sinó que tingui una textura més líquida que la mel.
Sabrem que està al punt quan a la superfície apareguin bombolles incolores.
L'envasarem en calent i ja el tindrem a punt per afegir a les infusions, als iogurts, al pa amb mantega i a qualsevol postre que se'ns acudeixi.
També el podrem beure quan arribin els primers refredats, ens alleujarà segur!

un iogurt tenyit amb el xarop de saüc

un gelat amb xarop de saüc

dissabte, 6 d’octubre del 2012

ESPIRALS DE TARDOR

Un pica-pica ben dolç per a acabar un àpat de tardor, per al cafè, per a la sobretaula, o per anar-la fent petar...

Ingredients:

1 làmina de pasta de full rectangular
2 pomes de mida mitjana
3 cullerades de farina d'ametlla
3 cullerades de sucre
3 cullerades d'aigua
1 cullerada de canyella en pols
sucre fi per empolsar

Primerament, passarem les pomes per la picadora, que quedin a bocinets petits.
A part, prepararem una salsa dolça amb el sucre, la farina d'ametlla i la canyella en pols tot barrejant-les en un bol.
Repartirem la poma picada al damunt de la làmina de la pasta de full i la cargolarem com si fos un braç de gitano. A continuació, la tallarem a rodelles i les disposarem en una safata de forn folrada amb paper sulfuritzat. Finalment, omplirem el centre de les pastes amb la salsa dolça de l'ametlla, el sucre i la canyella.
Les courem al forn a 200º entre 15 i 20 minuts, fins que quedin rossetes.
Un cop fredes, les empolsarem amb sucre fi.
Amb una làmina de pasta de full del Lidl, que a casa ens agrada molt, surten entre 16 i 20 espirals, depèn de la mida que ens convingui.


dimarts, 2 d’octubre del 2012

VICHYSOISSE DE POMA



Una recepta de tardor de La cuina que no amoïna de la Mireia Carbó, amb les pomes acabades de collir de l'arbre i unes flors de romaní per donar alegria a la sopeta!

Ingredients:

4 pomes
3 porros
un bon raig d'oli
mig litre de llet
mig litre d'aigua
sal 
unes quantes flors de romaní

Pelem les pomes, en traiem el cor i les tallem a daus. Netegem els porros i els tallem a rodelles. 
Posem un bon raig d'oli en una olla i hi sofregim lleugerament les pomes i els porros. Ho salem.
A continuació, hi aboquem la llet i l'aigua i ho tapem, deixant que bulli a foc mitjà. Al cap d'uns 20 minuts, quan ja sigui cuit, ho passem pel túrmix.
Ho servim quan s'hagi refredat i empolsem la crema amb unes flors de romaní.

dijous, 27 de setembre del 2012

BACALLÀ AMB CONFITURA DE TOMÀQUET I PRÉSSEC SALTEJAT


Una recepta de bacallà inspirada en La cuina salvavides de la Mireia Carbó que combina el tomàquet i el préssec: la repetirem sense dubte!

D'aquesta manera vull agrair al Patronat de Turisme de Subirats, capital del préssec d'Ordal, l'excel·lent acollida que ens va atorgar a un grup de blocaires el passat diumenge.
Tot va començar amb una passejada en bicicleta per camins de vinyes amb un tracte magnífic per part de Vicicling. Vam continuar amb l'experiència de poder participar en una verema a l'antiga a Vinimundus per anar tot seguit a visitar un celler emblemàtic de la zona: el celler ecològic Albet i Noya.
A Cal Xim de Sant Pau d'Ordal ens esperava un bon dinar i per acabar, vam poder descobrir un museu sorprenent: el de l'esperanto.

Moltes gràcies a tota la gent que ens va acompanyar durant la jornada i, per descomptat, a Gastroblocaires, organitzadors del blogtrip, per haver pogut gaudir d'un dia tan profitós!

Ingredients:

4 talls de bacallà
farina
sal i oli
500 g de tomàquets 
4 cullerades de sucre
mitja branca de canyella
un tros de pela de llimona
2 préssecs 

Començarem preparant la confitura de tomàquet: posem dins d'un cassó els tomàquets pelats i triturats, el sucre, la canyella, la pela de llimona i un pols de sal. Ho deixem coure a foc lent fins que tingui la textura de confitura.
Tot seguit, pelarem i tallarem els préssecs a trossets i els fregirem a foc suau en una paella amb un raig d'oli. Ho salarem lleugerament.
Preparem el bacallà salant-lo si cal i enfarinant-lo. El fregirem en una paella amb l'oli ben calent.
A l'hora de servir, posarem un parell de cullerades de confitura de tomàquet en un plat, el bacallà al damunt i finalment, els préssecs saltejats.

Uns passegen en bici, uns altres a peu, i la resta en furgoneta!


El raïm un cop aixafat


La visita al celler Albet i Noya

Unes explicacions molt interessants sobre l'esperanto


dilluns, 17 de setembre del 2012

CASSOLETA DE LLAMPUGA

Les llampugues ja han arribat! 
Quan el pescador de casa ho va sentir, es va posar en marxa immediatament... i aquí en tenim una de ben formosa.
Cap a la cuina hi falta gent!

Ingredients:

una llampuga tallada a rodanxes gruixudes
1 ceba mitjana
1 porro
un grapat de mongeta verda perona
1 albergínia
1 tomàquet vermell madur
2 grans d'all
1 bitxo o cirereta
una dotzena de musclos de roca
un raig de vinagre de Mòdena
unes fulles de julivert
unes fulles d'alfàbrega
tomàquets grocs petits
sal i oli

Salem i enfarinem lleugerament els trossos de peix i els fregim una mica, que quedin rossets. Els posem a escórrer en paper absorbent i els reservem.
En el mateix oli, hi anirem sofregint la ceba i el porro tallats a làmines, la mongeta perona a trossets, el tomàquet i l'albergínia a daus, i els alls sencers.
Quan estigui tot ben confitat hi afegirem un raig de vinagre i ho deixarem reduir. Un cop reduït, hi abocarem un dit d'aigua i ho deixarem uns minuts més a foc lent. 
Un cop les verdures s'hagin begut l'aigua, hi posarem el bitxo i els musclos per tal que s'obrin. Quan s'hagin obert, hi incorporarem els trossos de peix que havíem fregit abans i els tomàquets grocs petits partits per la meitat. 
Finalment ho empolsarem tot amb les herbes ben picades i ho deixarem coure tot junt uns cinc minuts més.





divendres, 14 de setembre del 2012

COCA DE XOCOLATA DE L'ALBA

De tots és sabut que el jovent sempre té gana. 
Però també és cert que s'espavilen prou bé a l'hora d'omplir l'estómac. Mireu si no, aquesta coca tan formosa que l'Alba va preparar per als seus companys de l'Orquestra Jove de la Selva.
Tots són de la secció de vent: uns quants flautistes, una clarinetista, una trompetista, un trombonista i el baixista, que és el més alt, van quedar ben satisfets, en fan la cara almenys!




Ingredients:
4 ous
1 iogurt de llimona
3 mides del pot de iogurt de farina
1 mida del pot de iogurt de xocolata en pols
2 mides del pot de iogurt de sucre
3/4 mida del pot de iogurt d'oli
1 sobre de llevat en pols
150 g de xocolata de cobertura


Amb la batedora, barregem en un bol tots els ingredients líquids, o sigui, els ous, el iogurt i l'oli. A continuació, hi anem afegint la resta d'ingredients com ara la farina, la xocolata en pols, el sucre i el llevat.
Aboquem la massa en un motlle rodó ben untat amb mantega i la posem a coure al forn que ja tindrem ben calent.
Primer courem la coca per sota a 200º i quan hagi pujat, baixarem una mica la temperatura però posarem l'escalfor per dalt i per baix. Anirem comprovant la cocció punxant amb un escuradents.
Un cop freda, la treurem del motllo i la banyarem amb la xocolata de cobertura desfeta al microones o al bany maria.





diumenge, 9 de setembre del 2012

CREMA DE TOMÀQUET AMB ALFÀBREGA I PARMESÀ


Uns tomàquets ben madurs ens acoloriran el dinar de diumenge!

Ingredients:

1 kg de tomàquets ben madurs
1 gra d'all 
aigua ben freda
un bon raig d'oli d'oliva
sal
vinagre de Mòdena
unes quantes de fulles d'alfàbrega
uns encenalls de formatge parmesà

Pelem els tomàquets i traiem les llavors. Els passem per la batedora juntament amb el gra d'all i l'oli d'oliva. Hi anem afegint aigua freda fins que quedi al nostre gust. Ho salem. 
A l'hora de servir,  posem la sopa en els plats corresponents i ho decorem amb les fulles d'alfàbrega tallades petites, els encenalls de parmesà i unes gotes de vinagre de Mòdena al damunt.

dimarts, 4 de setembre del 2012

CLOÏSES A LA MARINERA

Un plat ben mariner per anar fent adéu amb la mà a l'estiu!

Ingredients:

500 g de cloïsses
1 ceba mitjana
1 tomàquet madur
un raig de vermut
1 cullerada de farina
100 ml de brou de peix o aigua
3 grans d'all
unes quantes fulles de julivert
1 culleradeta de pebre vermell
oli i sal

Obrim les cloïsses al vapor després d'haver-les deixat unes hores amb aigua amb força sal per tal que quedin ben netes de sorra. Un cop cuites, colem el suc i les reservem.
En una paella amb un raig d'oli hi sofregim la ceba tallada ben petita. Quan comença a enrossir-se hi posem també el tomàquet a daus. Hi aboquem un raig de vermut i ho remenem uns minuts. Quan torni a quedar un sofregit sec, hi afegim la cullerada de farina diluïda amb el brou de peix i també el suc colat de la cocció de les cloïsses.
A continuació hi posem una picada feta amb els alls i el julivert. Ho deixem coure uns minuts més a foc baix, ho rectifiquem de sal i ja hi podem posar les cloïsses. Ho acabem amb una mica de pebre vermell.

Aquestes cloïsses tan saboroses les vaig trobar al bloc  La cuina de sempre, un bloc que sempre cal tenir en compte a l'hora de cuinar!

dijous, 30 d’agost del 2012

BARQUETA VEGETAL

Un entrant ben senzill, que encara no ve de gust passar gaire estona a la cuina: verduretes i pinyons damunt d'unes torrades, i ja podem anar per sopar!

Ingredients:
1 ceba
1 albergínia
un grapat de pinyons
sal
oli
orenga
comí
pebre vermell picant


Pelem l'albergínia, la tallem a rodanxes gruixudes i l'empolsem amb sal. La deixem una estona per tal que tregui l'aigua, així perdrà l'amargor. A continuació, la rentem sota l'aixeta i l'escorrem bé. La tallem a trossets.
Mentre, posem els pinyons en remull una estona, amb mitja hora serà suficient.
Tallem la ceba ben petita i l'estovem en una paella amb oli. A continuació hi afegim l'albergínia i ho deixem coure tapat fins que tot sigui ben cuit. Hi posem una mica d'orenga, un xic de comí i ho empolsem amb una culleradeta de pebre vermell picant. Ho rectifiquem de sal i, finalment, hi disposem els pinyons ben escorreguts. 
Ho remenem tot plegat un parell de minuts i ja ho podem servir al damunt d'unes torradetes acabades de fer.

Aquesta barreja vegetal tan deliciosa el vaig descobrir al bloc La libreta de recetas, on la Mª Carmen sempre té a punt unes receptes tan senzilles com saboroses!

dissabte, 18 d’agost del 2012

GELAT DE BESCUIT AMB PANSES I VI DOLÇ

Amb aquestes temperatures a casa tan sols van desfilant els aliments que surten de la nevera, i si és del congelador, encara millor!

Ingredients:

4 rovells d'ou
100 g de sucre
400 g de nata muntada
4 cullerades de llet
una branqueta de vainilla
75 g de panses de Corint
50 ml de vi dolç

Escalfem la llet amb la vainilla en un cassó al foc i li fem arrencar el bull. La deixem refredar i li retirem la vainilla.
Posem les panses en remull amb el vi dolç una estona, amb mitja hora serà suficient.
Mentre, barregem els rovells amb el sucre i hi afegim la llet que haurem infusionat amb la vainilla i la nata muntada.
S'hi incorporen les panses i també el vi dolç i ja podem posar la mescla a la geladora.

dimecres, 1 d’agost del 2012

GELAT DE FORMATGE FRESC I MELMELADA DE PRUNA

El pruner de ca l'avi és un arbre prodigiós. 
A mitjans del mes de juny, quan es va fent fosc, es comencen a distingir petites llunes enmig del fruiter: són les prunes que ens avisen que Sant Joan s'acosta. 
I de manera invariable, la nit de la revetlla en collim els primers fruits i no parem fins que gairebé s'acaba el mes de juliol!


Per a la melmelada de prunes:

500 g de prunes
250 g de sucre

Per al gelat de formatge:

200 g de formatge fresc
150 ml de llet
150 g de sucre
1 iogurt
200 g de nata mig muntada

Pelem les prunes i en traiem el pinyol. Pesem la polpa i la macerem amb la meitat del seu pes de sucre durant unes hores. Després ho passem tot per la batedora, que ens quedi ben fi i ho posem a foc baix, tot remenant fins que ens quedi la textura de melmelada. La deixem refredar.
Mentre, preparem el gelat tot escalfant la llet amb el sucre en un cassó. Quan s'hagi desfet, ho retirem del foc i hi barregem el iogurt i el formatge. Finalment, hi incorporem la nata una mica muntada i 4 o 5 cullerades de melmelada de pruna. Ja està a punt per posar a la geladora.
Ho servirem amb una mica més de melmelada ben fresqueta.

diumenge, 22 de juliol del 2012

CUIXES DE POLLASTRE AMB SALSA DE PERNIL

Una recepta ben senzilla i amb sabor d'abans: cuixes de pollastre al damunt d'una salsa de color daurat amb bocins de pernil!

Ingredients:

8 cuixes de pollastre
100 g de pernil salat
1 ceba grossa
3 grans d'all
1/4 l de vi negre
1 cullerada de farina
aigua
sal i oli

Passem el pernil, els alls i la ceba per la picadora, sense afinar-los molt, que ens quedin trossets. Ho enrossim en una cassola amb oli i quan la ceba agafi color, hi incorporem les cuixes de pollastre, prèviament salades, i les anem girant, que ens quedin daurades per fora. 
Tot seguit, hi posem la cullerada de farina, ho remenem bé i hi aboquem el vi. Un cop reduït, hi afegim aigua suficient per tal que cobreixi la carn. Ho deixem fent xup-xup una estona, mitja horeta aproximadament, fins que el pollastre sigui ben cuit.

dijous, 12 de juliol del 2012

TOMÀQUETS AL PESTO


Un entrant molt ràpid i amb molt de sabor per no estar gaire estona a la cuina... que fa calor!

Ingredients:

4 tomàques
8 torradetes 
15 fulles d'alfàbrega
25 g de pinyons
100 ml d'oli d'oliva
50 g de formatge parmesà
sal

Per a fer el pesto, posem al got de la batedora l'alfàbrega, els pinyons, el formatge, l'oli i un pols de sal. Ho triturem i ho reservem.
Partim els tomàquets per la meitat i els fregim lleugerament en una paella amb una mica d'oli.
Ho servim posant els tomàquets damunt de les torrades i repartim el pesto per sobre els tomàquets calents

dimecres, 4 de juliol del 2012

GELAT DE LLET MERENGADA

Em sembla que la canyella és una de les espècies que més m'agrada, la posaria a tot arreu, i als gelats hi queda tan bé...

Ingredients:

225 ml de llet sencera
25 g de llet en pols
70 g de sucre
125 ml de nata per muntar
una branca de canyella
1 cullerada de canyella en pols
1 tros de pela de llimona

Posem la llet a bullir amb la branca de canyella i la pela de llimona juntament amb el sucre i la llet en pols. Un cop arrenca el bull, ho traiem del foc i ho deixem refredar completament.
Mentre, muntem lleugerament la nata i l'afegim a la llet ben freda. Ja es pot abocar a la geladora. 
A l'hora de servir, empolsem el gelat amb canyella en pols.

Aquest gelat el vaig trobar al bloc Los postres de Teresa, un bloc amb unes receptes magnífiques que val la pena provar!

dijous, 28 de juny del 2012

AMANIDA AMB PORC I VINAGRETA DE MOSTASSA

Aquests dies només vénen de gust els plats freds, com aquest que funciona com a plat únic: amanida i carn ben saborosa.

Ingredients:

1 filet de porc sencer
200 g de sal gruixuda
unes quantes fulles d'enciam
1 tomàquet d'amanir

Per a la vinagreta:

4 cullerades d'oli
1 cullerada de vinagre
1 culleradeta de mostassa
dues o tres fulles de romaní

Posem una capa de sal gruixuda en una safata de forn. A sobre hi col·loquem el filet de porc sencer i el cobrim del tot amb més sal. Coem la carn al forn a 200º durant 15 minuts aproximadament, quan notem que la sal s'esberla.
Traiem amb compte la sal i deixem refredar el filet. Un cop fred, el tallem a làmines fines.
Mentre, preparem la vinagreta barrejant l'oli, el vinagre i la mostassa. Hi afegim el romaní tallat ben petit.
Disposem en una plata ben gran les fulles d'enciam i el tomàquet tallat a daus, ho salem. Anem posant la carn al centre i ho reguem bé amb la vinagreta.

Aquesta recepta estiuenca la vaig veure a la revista de primavera Sabor dels supermercats Caprabo. M'ha anat la mar de bé!

dijous, 21 de juny del 2012

GELAT DE MADUIXES AMB IOGURT

A casa mai no tenim un "no" per a un gelat, i més si té aquest color tan rosadet!

Ingredients:

250 g de maduixes
75 g de sucre
1 iogurt natural

Netegem bé les maduixes i les posem al got de la batedora juntament amb el sucre i el iogurt.
Ho triturem tot i ho posem a la geladora.



dimecres, 13 de juny del 2012

AMANIDA DE JUNY


Ja és temps d'amanides, el cos ens les demana, tenim ganes de colors a la nostra cuina, i de sabors contrastats!

Ingredients:
2 cabdells d'enciam
2 peres 
un grapat de maduixes de bosc
un grapat de cireres
unes quants tomàquets cirerol
100 g de formatge blau suau
2 o 3 branquetes de cebollí

Per a la vinagreta:

8 cullerades d'oli d'oliva suau
2 cullerades de suc de llimona
sal

Es pelen les peres, es treuen els cors i les llavors, i es tallen a trossos. 
Se separen les fulles dels cabdells d'enciam i es disposen al centre del plat. Al damunt s'hi posen els talls de pera, les cireres, les maduixetes de bosc i els tomàquets partits per la meitat.
També s'hi reparteix el formatge blau tallat a daus i les branquetes de cebollí.
Finalment, es prepara la vinagreta i es rega l'amanida generosament.

divendres, 8 de juny del 2012

CROQUETES SÍLVIA DE CAN VICENS DE VILAMARÍ

Les croquetes són tot un món: jo en vull de pollastre, a mi m'agraden més les de pernil, me'n faràs de formatge per a mi?
Per això, aquestes que fa la Sílvia fan contents a tothom, perquè porten de tot. 
Quan me'n va donar la recepta, que va aprendre ja fa temps en un curs de cuina de l'Helena Pagans, vaig veure de seguida que serien un èxit segur, i així ha estat. 
L'Eva, una amiga de la Blanca, la meva filla petita, se'n va cruspir nou en un moment un dia que va venir a dinar a casa, deia que no podia parar...


Per cert, la Sílvia viu a can Vicens, un allotjament rural preciós amb un entorn de somni, ubicat al poble de Vilamarí. Si teniu ganes de fer una escapadeta a la natura, és el lloc ideal. I per si us oblideu de demanar-li la recepta de les croquetes, jo us l'escric tot seguit!

Ingredients:

60 g de mantega
60 g de farina
1 pit de pollastre cuit
50 g de bacon
50 g de pernil dolç
50 g de formatge ratllat
1 ou
365 ml de llet

Per arrebossar:
ou i pa ratllat

Primer de tot, passem el pollastre, el pernil i el bacon per la picadora, que quedi ben triturat.
Posem la mantega en un cassó a foc baix. Quan ja s'ha desfet, hi posem la farina i la deixem rossejar una mica. Tot seguit hi aboquem la llet i ho anem remenant bé amb el batedor de mà per tal que no ens quedin grumolls. 
Quan comenci a quedar espès hi posem el pollastre, el bacon, el pernil i el formatge ratllat. Quan això ja ho tenim lligat, hi afegim l'ou sencer i continuem remenant fins que la pasta ens quedi desenganxada de l'atuell.
Ho traiem i ho disposem en un plat, que el posarem a la nevera perquè es refredi bé.
Un cop fred, formarem les croquetes  i les anirem arrebossant per ou batut i pa ratllat. Per acabar, les fregirem amb oli ben calent.



dissabte, 2 de juny del 2012

GELAT DE TARONJA I MATÓ AMB LAVANDA



Ara que la lavanda ja comença a emblavir els nostres prats, podem aprofitar per fer un gelat amb gust de calor de primavera!

Ingredients:

80 ml de suc de taronja
50 g de sucre
125 g de mató
125 ml de nata muntada
una culleradeta de flors de lavanda
2 o 3 tires de taronja confitada

Escalfem el suc de taronja barrejat amb el sucre i hi aboquem les flors de lavanda. Ho deixem infusionar un parell o tres d'hores.
Un cop ben fred, ho passem per un colador i hi afegim el mató i la nata. Hi incorporem també la taronja confitada tallada a bocins i ja està a punt per posar a la geladora.

dijous, 24 de maig del 2012

NUSOS DE FORMATGE

El pa amb formatge és una combinació guanyadora a casa nostra. 
Per això, quan vaig veure aquesta proposta al bloc Acabat de fer vaig posar la panificadora en marxa de seguida. 
En forma de nusos, el pa amb formatge, que havia de ser per a l'hora de berenar, no hi va arribar a temps!

Ingredients:

325 ml d'aigua
1 cullerada gran d'oli d'oliva
1 cullerada petita de mostassa
1 cullerada petita de sal
125 g de formatge ratllat
500 g de farina
mig sobre de llevat sec per a pa
llavors de sèsam

Es posen tots els ingredients, excepte les llavors de sèsam, a la panificadora. Es connecta el programa 11 (el que amassa i lleva) durant 30 minuts. Es para i es deixa que llevi durant una horeta a la mateixa cubeta.
A continuació, es divideix la massa en porcions i es formen xurros. Es fa un nus amb cada un d'ells i es van col·locant en una safata de forn folrada amb paper sulfuritzat. Es pinten amb una mica d'aigua i s'empolsen amb llavors de sèsam. Es deixen reposar mitja hora més i s'enfornen a 200º durant 15 minuts més o menys.