dissabte, 30 d’abril del 2011

TORRADES AMB VERDURES I PATÉ D'OLIVADA


Fa uns dies vam rebre amb molta alegria el lot d'exquisideses que l'empresa Degustam va sortejar a través del Blog de cuina de la Dolorss.
Un dels productes era una paté d'olives negres de la casa Mallafré. Simplement untat amb torrades ja era una delícia, però vam decidir provar-lo amb un cobrellit de verduretes al damunt. 
Aquesta Pasqua els càntics del Gloria in excelsis han ressonat a casa nostra!

Ingredients:

xapata
paté d'olives negres
1 ceba tendra
2 alls tendres
2 tomàquets
100 g d'espinacs
comí
un raig de vi blanc
sal i oli

Es posen a coure la ceba i els alls, tallat tot a trossets, en una paella amb oli. Quan això agafa color, s'hi aboca un raig de vi blanc i quan s'ha reduït, s'hi afegeixen els tomàquets tallats a quadradets. Quan la paella va quedant seca de suc s'hi posen els espinacs trossejats i es deixen uns minuts al foc, que es beguin l'aigua. Finalment, s'hi posa sal i un pols de comí.
Es talla la xapata a llesques fines i es torren. S'unten amb un bon paté d'olivada i s'hi disposa la barreja de les verdures. Se serveix calent.



dimecres, 27 d’abril del 2011

BACALLÀ AMB CEBA


Una recepta per assaborir la dolçor de la ceba barrejada amb el gust contundent del bacallà... i molt ràpida de preparar!


Ingredients:

4 talls de bacallà dessalats
2 cebes grosses
2 grans d'all
1 cullerada de farina
sal, oli i pebre

S'enfarinen els trossos de bacallà, salats i empebrats,  i es fregeixen en una cassola amb oli. Quan són rossets, es treuen i es reserven. En el mateix oli s'hi couen les cebes tallades a làmines fines i els alls picats. Quan tot això comença a enrossir-se s'hi afegeix la farina i es deixa que s'amalgami bé amb la barreja de la ceba i l'all. A continuació s'hi aboca aigua suficient per tal que pugui cobrir el bacallà  que s'hi disposa tot seguit. Es deixa a foc lent uns 10 minuts més.

Aquesta recepta de bacallà participa en el recull que el blog Memòries d'una cuinera fa durant aquest mes sobre les diverses maneres de cuinar el bacallà de quaresma.

dissabte, 23 d’abril del 2011

PA DE SANT JORDI


Avui és festa grossa a Catalunya, i per celebrar-ho hem pensat que estaria bé provar de fer un pa de Sant Jordi casolà. Els ingredients d'aquest pa, el formatge, la sobrassada i les nous, li donen un toc tan saborós, que és un pa per menjar sol, no li cal res mes, ja ho porta tot incorporat. Així doncs, ara una llesca, ara una altra i ara un mos, vet aquí un pa que ja s'ha fos!

Ingredients
Per a la primera massa:

100 g de farina
75 ml d'aigua
35 g de llevat fresc

Per a la segona massa:

la primera massa
225 ml d'aigua
2 cullerades grosses d'oli
1 cullerada grossa de mel
9 g de sal
400 g de farina
100 g de formatge ratllat
60 g de sobrassada
50 g de nous

Primera massa:

En un bol es desfà el llevat amb l'aigua i s'hi afegeix la farina. S'amassa una mica i es deixa llevar uns 20 minuts tot tapant el recipient.

Segona massa:

A la cubeta de la panificadora s'hi posen els ingredients de la segona massa per l'ordre en què apareixen escrits excepte el formatge, la sobrassada i les nous. S'hi incorpora també la primera massa. Es connecta el programa 11 (el que amassa i lleva) fins que s'acaba, una hora i mitja. 
Es treu la massa de la cubeta i se'n separa un tros d'uns 250 g al qual s'hi incorporen les nous tallades a trossets. Sobre el marbre enfarinat s'estira amb un corró tot formant un rectangle. Es reserva.
De la resta de la massa se'n fan dues parts, una de les quals ha de tenir uns 100 g més que l'altre. La part més gran serà la del formatge i la més petita, la de sobrassada. Incorporem bé el formatge i la sobrassada respectivament a les dues parts i en fem cilindres: cinc en el cas del formatge i quatre en el de la sobrassada. Els anem col·locant l'un damunt de l'altre tot enganxant-los amb una mica d'aigua. S'acaba embolcallant els cilindres de formatge i sobrassada amb la massa rectangular de nous que havíem reservat. Es deixa reposar uns 45 més i s'enforna entre 30 i 45 minuts a 200º.

Després de fer una passejada pels blogs per tal de trobar una recepta per fer aquesta meravella de pa, m'he decidit per la proposta d'El cullerot festuc, tot i que l'he adaptat a la meva cuina. Moltes gràcies, Eva!




dimecres, 20 d’abril del 2011

FLORS D'AVELLANA


Ara sí que estem en plena primavera i per això ens han vingut molt de gust menjar-nos unes flors amb gust d'avellana!

Ingredients:

100 g de mantega
150 g de farina
50 g de sucre
50 g d'avellanes torrades picades

Per decorar:
25 g de xocolata fondant
1 culleradeta de mantega

Es barreja bé la mantega a punt de pomada amb el sucre. S'hi afegeix la farina i les avellanes i s'amassa bé amb les mans que quedi tot ben unit. S'enfarina el marbre i el corró i s'hi estén la massa tot deixant-la d'un gruix de mig centímetre. Es formen les galetes, en el meu cas en forma de flors. Es disposen sobre una plata de forn folrada amb paper sulfuritzat i es couen uns 10 minuts aproximadament a 200º. Quan s'hagin refredat es decoren amb una gota de xocolata que haurem desfet al microones juntament amb la mica de mantega.


dissabte, 16 d’abril del 2011

XAPATES


Aquestes xapates estan a punt de convertir-se en el nostre pa de cada dia a casa meva. Les vaig veure al blog de l'Eva de Ma petite boulangerie i no parem de fer-les i de menjar-les, com no pot ser d'altra manera! 


Ingredients:

350 ml d'aigua
50 ml d'oli
10 g de sal
450 g de farina
50 g de farina de sègol
7 g de llevat fresc

Es posen els ingredients a la panificadora seguint l'ordre de la recepta. Es connecta el programa 11 (el que amassa i lleva) durant 20 minuts. Tot seguit s'aboca la massa en un bol gran i es guarda a la nevera tota la nit. L'endemà es va tallant la massa, que haurà doblat el seu volum, i es formen les peces de la mida que desitgem. Es van col·locant en una plata de forn que haurem folrat amb paper sulfuritzat. Es deixen llevar entre 30 i 45 minuts més. S'empolsen amb farina i es couen entre 15 i 20 minuts a uns 190º.


dijous, 14 d’abril del 2011

ROSES DE MANDARINA


Abril és temps de flors, sobretot de roses ara que s'acosta la diada de Sant Jordi. Per això, he vestit la taula de casa amb unes roses amb sabor de mandarina. Visca la primavera!


Ingredients:

2 ous
2 fulls de gelatina
100 g de nata muntada
50 g de sucre
2 mandarines mitjanes
uns quants grills de mandarina
xocolata fondant

En un bol es barregen els rovells d'ou i el sucre. Es prepara un suc amb les mandarines i es posa en un cassó al foc. Quan estigui a punt de bullir, es retira del foc i s'hi incorporen els fulls de gelatina remullats prèviament amb aigua freda. S'aboca aquest líquid sobre els rovells i el sucre i quan s'hagi refredat una mica, s'hi barreja la nata muntada. Finalment, s'hi afegeixen les clares muntades a punt de neu.
Es posa aquesta preparació en un motllo de silicona (en forma de roses en el meu cas) que es mulla una mica amb aigua per poder treure les roses més fàcilment un cop hagin quallat.
A l'hora de servir es decora amb uns quants grills de mandarina sucats en xocolata desfeta al bany maria.

Amb aquesta recepta participo al concurs que el blog La señorita mandarina organitza amb motiu dels seus primers 100 seguidors en què proposa cuinar una recepta on la mandarina sigui la protagonista!

També vull aprofitar l'oportunitat per donar les gràcies a la Dolors del Blog de cuina de la Dolors que va organitzar un sorteig de primavera en què he estat una de les afortunades. Avui ha arribat a casa un lot de productes exquisits de l'empresa Degustam que farà que aquestes vacances que s'acosten siguin més que delicioses!


dimarts, 12 d’abril del 2011

FILET DE VEDELLA AMB SALSA DE PERNIL IBÈRIC


De tant en tant ve de gust un plat de carn, i més si es tracta d'una carn  tan apreciada com és el filet de vedella. A casa sempre diem que al filet de vedella no li cal res més, que sol ja ens està bé, però si l'acompanyem amb una salsa feta amb pernil ibèric, també ens agrada, i molt, no ens enganyem!


Ingredients:

filet de vedella tallat a medallons
1 ceba
75 g de pernil ibèric
un raig de conyac
100 ml de crema de llet
sal, oli i pebre

Es prepara la salsa tot fent sofregir la ceba tallada petita en una paella amb oli. Quan gairebé és cuita, s'hi tira un bon raig de conyac i es deixa reduir. A continuació, s'hi incorpora el pernil tallat petit i s'hi dóna un parell de tombs. Finalment, s'hi afegeix la crema de llet i es deixa tot plegat un parell de minuts més.
A part, es cou a la brasa el filet de vedella, salat i empebrat, al gust de cadascú, segons si es vol la carn més crua o més cuita. Se serveix la carn juntament amb la salsa de pernil.

Amb aquesta recepta participo al concurs que la María Jesús organitza amb motiu del tercer aniversari del seu blog Recetas con encanto, un blog que fa honor al seu nom, perquè és realment encantador.

divendres, 8 d’abril del 2011

PORRADA


La porrada és un antecedent de la tan coneguda vichysoisse. A casa ens agrada per la suavitat del seu sabor i la cremositat que li proporciona l'ametlla.
Aquesta recepta és l'adaptació d'una sopa medieval que he vist a La cuina del país dels càtars de Jaume Fàbrega, un llibre que m'agrada mirar de tant en tant perquè sempre hi descobreixo plats interessants. És la manera que tinc de recordar l'holocaust que van patir aquells habitants de l'Occitània pel simple fet de pensar diferent en una època que, tot i que ens queda lluny històricament parlant, no ho és tant si repassem determinats esdeveniments de la nostra contemporaneïtat quotidiana.


Ingredients:

un manat de porros
1 patata
2 cullerades de farina d'ametlla
sal i oli
aigua o brou de verdures
unes quantes ametlles laminades
unes fulles d'alfàbrega

Es netegen els porros i es tallen a rodelles. Es pela la patata i es talla a trossos regulars. Es posa tot a sofregir en un cassó amb una miqueta d'oli mentre es va remenant amb una cullera de fusta perquè no es cremi. Tot seguit, s'hi incorpora la farina d'ametlla i s'hi dóna un parell de tombs. S'hi aboca l'aigua o el brou que cobreixi i es deixa bullir tapat aproximadament 20 minuts a foc suau. Es passa tot per la batedora i se serveix amb unes quantes ametlles i unes fulles d'alfàbrega.


Amb aquesta recepta participo al concurs que el blog Encontrar la felicidad en los pequeños detalles organitza sobre la cuina dels avis!

dilluns, 4 d’abril del 2011

GALETES DOBLES DE XOCOLATA I AMETLLA



Unes galetones són una font d'energia imprescindible per tal de començar la nova setmana. Si a més porten xocolata negra i ametlles, segur que arribarem amb més ànim al divendres!


Ingredients:

175 g de farina
50 g de xocolata fondant
50 g de sucre
un pols de sal
50 g de farina d'ametlla
125 g de mantega
confitura de maduixa

Per a la decoració:

75 g de xocolata negra
un raig de crema de llet
ametlles crues

Es barregen la farina, el sucre, la sal i la farina d'ametlla. S'hi incorporen la xocolata i la mantega que haurem desfet prèviament al bany Maria o al microones. Un cop tot ben unit, es deixa la massa a la nevera una horeta. Tot seguit es disposa la massa en el marbre enfarinat i s'estira amb el corró. Amb un motllo rodó es formen les galetes de la mida que es desitgi i es van col·locant al damunt d'una plata de forn folrada amb paper sulfuritzat. Es couen al forn uns 10 minuts aproximadament a 200º tot vigilant que no es cremin. Quan ja estan, s'ajunten de dues en dues amb una mica de confitura al mig. Mentre, es fon la xocolata negra amb la crema de llet al microones. Se'n posa una cullerada al damunt de les galetes dobles i es decoren amb l'ametlla crua.

Per preparar aquestes galetes m'he inspirat en el llibre Galletas, bocados dulces para todos los paladares.


Amb aquestes galetes participo al primer concurs que convoca el blog La luna en dulce i que va de galetes!

divendres, 1 d’abril del 2011

BACALLÀ AMB TOMÀQUET


Aquesta és una recepta ben ràpida i senzilla per cuinar el bacallà. El gratinador del forn s'encarrega de la crosteta de pa ratllat, queda tan cruixent...




Ingredients:

4 talls de bacallà dessalat
tomàquets
sal i oli
farina
pa ratllat

S'enfarinen els trossos de bacallà i es fregeixen en una paella amb oli. Quan són rossets, es treuen i es col·loquen en una safata de forn. En el mateix oli, s'hi couen els tomàquets ratllats amb una mica de sal. Quan aquesta salsa està cuita es disposa sobre el bacallà i s'hi tira pa ratllat al damunt. Es posa la safata al gratinador uns 10 minuts i ja està a punt.