dilluns, 28 de febrer del 2011

PA D'AMETLLES


Aquesta recepta del pa d'ametlles forma part del llegat familiar de Blanes. L'àvia me la va donar tot recordant que ja la feia la seva mare. El sabor potent dels ous i l'ametlla formen un tàndem meravellós i la veritat és que de pa no en té res: és tan flonjo que es fon literalment a la boca!


Ingredients:

6 ous
200 g de sucre
100 g de farina
100 g de farina d'ametlla
ametlla laminada
sucre fi

Es blanquegen 3 ous sencers i 3 rovells amb el sucre fins que quedin ben esponjosos. Tot seguit s'hi barreja amb compte la farina i la farina d'ametlla. A part es munten a punt de neu les 3 clares d'ou que ens han sobrat. S'incorporen a la massa que s'aboca en un motllo untat amb mantega i folrat amb paper sulfuritzat. S'hi enganxa una capa d'ametlla laminada al damunt. Es cou al forn a 200º fins que, en punxar la massa amb un escuradents, surti net. Quan s'ha refredat, s'empolsa la coca amb sucre fi.


dissabte, 26 de febrer del 2011

BUNYOLS DE POMA


Ara que arriba la festa de Carnestoltes toca treure les disfresses de l'armari. A casa hem començat per disfressar la poma en forma de bunyols!


Ingredients:

3 o 4 pomes
un raig de vi dolç
sucre
canyella en pols
100 g de farina
1ou
mig sobre de Royal
1 cullerada de mantega
un raig d'oli
100 ml de llet

Es pelen les pomes, se'ls treu el cor i es tallen a rodanxes. S'estenen en un plat i s'hi tira un raig de vi dolç per sobre, una mica de sucre i de canyella. Es deixen macerar un parell d'hores.
En un bol es prepara una pasta amb la farina, l'ou, la llet, l'oli, el llevat i la mantega desfeta. Un cop s'hagin macerat les pomes, s'hi pot afegir també el suc de la maceració.
Es passen les rodanxes de poma per la pasta i es fregeixen en una paella amb oli abundant. S'escorren i s'empolsen amb una mica més de sucre.

dilluns, 21 de febrer del 2011

CLOÏSSES AMB VERDURES A LA VINAGRETA


Amb aquesta recepta em vull afegir (encara que sigui una mica tard) a l'homenatge proposat des del blog decuina.net a Santi Santamaria. La vaig veure al llibre La cuina de Santi Santamaria, l'ètica del gust d'Edicions Cadí sota el títol de "Cloïsses imperials amb verdures a la vinagreta". Em va cridar l'atenció per la seva senzillesa i perquè em feia gràcia provar la combinació del marisc amb les verdures: a casa l'hem gaudit d'allò més. Hi tornarem!


Ingredients:

cloïsses
carbassó
pastanaga
porro
sal i pebre negre
oli i vinagre

S'obren les cloïsses al vapor i es reserven. Mentre, es prepara una vinagreta amb 4 cullerades d'oli, 1 de vinagre i una mica de sal. Es talla la pastanaga, el carbassó i el porro a quadradets. S'escalden les verdures, s'escorren bé i es posen dins la vinagreta.
A l'hora de servir, es disposen les cloïsses en un plat amb les verduretes de la vinagreta al damunt i s'empolsa amb pebre negre.

TROBADA I SORPRESA AL FÒRUM

Uns quants blocaires de la zona de Girona havíem quedat per posar-nos cara amb motiu de l'inici del Fòrum Gastronòmic de Girona. Així doncs, a les deu del matí, vam trobar-nos en una cafeteria a prop del recinte on se celebrava l'esdeveniment amb la Mercè de Cuina per llaminers i la Isabel de Queennant per tu.
Moltes vegades, el destí uneix les persones d'una manera ben curiosa. I justament això és el que va succeir ahir: la Mercè havia estat estudiant del Conservatori, on jo treballo, feia ja uns quants anys. Tot i això, ni una ni l'altra no ens vam reconèixer. Mentre recordàvem aquella època, va arribar la Isabel amb la seva filla: la Júlia, una petita cuinera de nou anys, havia estat alumna meva quan en tenia cinc! La nostra sorpresa fou d'aquelles que no oblidarem fàcilment. Ja ho va dir la Mercè: el món és un mocador!


divendres, 18 de febrer del 2011

XAI I BOTIFARRA AMB CASTANYES



L'època de les castanyes és tan efímera que a casa no ens podem estar de tenir-les deshidratades dins un pot que ens dura tot l'any. És com guardar un trosset de tardor a la cuina.


Ingredients:

500g de xai tallat a trossos
4 botifarres fresques
1 ceba grossa
2 pastanagues
150 g de pernil salat
un raig de vi negre
un grapat de castanyes deshidratades
sal, oli i pebre

Es deixen les castanyes deshidratades en remull amb aigua durant unes hores, tota la nit va perfecte, per exemple. L'endemà, es posen en un cassó i es deixen bullir a foc mitjà durant un quart d'hora aproximadament, fins que es vegin carnoses. Es talla la ceba a làmines i la pastanaga a rodanxes i es couen una mica en una cassola amb oli. Es treuen i es reserven. En el mateix oli s'hi cou la carn de xai, salada i empebrada, i les botifarres tallades a trossos regulars. S'hi tira un raig de vi negre i quan s'ha reduït s'hi afegeix el pernil salat tallat petit i s'hi incorpora la verdura que havíem reservat. Es cou tapat a foc lent fins que la carn sigui ben cuita, entre 30 i 40 minuts. Es rectifica de sal i ja per acabar, s'hi disposen les castanyes i es deixa tot plegat uns minuts més.

Aquesta recepta la vaig trobar al llibre de les cuineres de Sils, només que allà no hi posen botifarra.

dimecres, 16 de febrer del 2011

CREMA D'ESCAROLA I FORMATGE


Una crema de verdures sempre va bé per al cos, tant si fa fred com si fa calor. En aquest cas hem utilitzat l'escarola, que amb el seu sabor tan particular ens ajuda a preparar-nos per un segon plat contundent... 

Ingredients:

1 escarola
1 patata
1 ceba tendra
sal, oli i pebre negre
formatge feta

Es neteja l'escarola i es reserva. Es pelen la patata i la ceba i es tallen a trossos regulars. Es posa una olla al foc amb un bon raig d'oli. S'hi posen les verdures i es sofregeixen uns minuts. Tot seguit s'hi aboca aigua, que cobreixi. S'hi posa sal i es deixa bullir a foc mitjà fins que es vegi cuit. Es passa tot per la batedora per tal que quedi una crema ben fina. A l'hora de servir s'hi posa formatge feta tallat a dauets i s'empolsa amb pebre negre. Es pot menjar tèbia a l'hivern i ben fresqueta quan fa calor.


dilluns, 14 de febrer del 2011

CORS D'AMETLLA


Em va fer molta il·lusió el dia que l'Albert, un alumne que tinc a solfeig, va venir al final de la classe amb una bosseta tota plena de galetes variades.  -Les ha fetes la meva mare. Fa uns anys que va estar a Alemanya i les va aprendre a fer allà.- va explicar tímidament.
No cal dir que les galetes van desaparèixer gairebé a l'instant, eren boníssimes! Vaig demanar-li la recepta i em va explicar que es tracta de les galetes que els alemanys anomenen plätzchen i que elaboren per a les festes nadalenques. A casa em sembla que les farem durant tot l'any. Ens han agradat molt!

Ingredients:

220 g de farina
100 g d'ametlla mòlta
1 ou
100 g de sucre
175 g de mantega
vainilla en pols o 50 g de sucre de vainilla

Es fa una massa amb tots els ingredients. Es pot començar barrejant la mantega a punt de pomada amb el sucre, s'hi incorpora l'ou i finalment, la farina, l'ametlla i la vainilla. Es deixa reposar la massa a la nevera una hora aproximadament. Tot seguit, es dóna forma a la massa i es couen 15 minuts al forn fins que es vegin cuites. Un cop fredes, es poden empolsar amb sucre fi.

divendres, 11 de febrer del 2011

BROQUETA DE POLLASTRE

Una manera ben saborosa i senzilla de menjar pollastre consisteix a macerar-lo unes hores. Amb l'adob que proposa aquesta recepta que vaig trobar al llibre Cocina turca de l'editorial Parragón, resulta simplement irresistible!

Ingredients:
2 pits de pollastre grossos tallats a daus
1 tomàquet ratllat
2 grans d'all picats
1 ceba petita ratllada
2 cullerades d'oli d'oliva
2 cullerades de suc de llimona
sal i pebre blanc

Es barregen tots els ingredients excepte el pollastre fins que ens quedi una pasta espesseta. Es posa en un bol i s'hi incorporen els daus de pollastre, que quedin ben coberts. Es deixa unes hores a la nevera.
Quan es volen preparar les broquetes s'enfilen els daus de pollastre en punxons de fusta o de metall i es couen al forn durant 20 minuts aproximadament, fins que els veiem daurats.


dilluns, 7 de febrer del 2011

PASTÍS DE TRUFA A LA TARONJA


Fa uns dies que la Pilar,  una bona amiga, va fer anys. Quants en fas? Però què dius? No pot ser, ningú no ho diria... Aquestes exclamacions les vaig poder sentir una darrera l'altra cada vegada que algú li preguntava l'edat. Deu ser que la xocolata l'ajuda a conservar-se. Per això  vaig pensar que un pastís de trufa amb gust de taronja li aniria bé a ella... i als que vam compartir la seva taula.
Per molts anys, noia! Ja ens agradaria a uns quants fer el mateix goig que tu quan tinguem la teva edat tan ben portada!


Ingredients  

Per a la base:
100 g de xocolata de cobertura
100 g de mantega
4 ous
100 g de sucre
100 g de farina d'ametlla
la meitat d'un sobre de Royal

Per a la trufa de taronja:
100 g de xocolata de cobertura
el suc d'una taronja
un raig de Cointreau
150 g de nata muntada

Per a la decoració:
nata muntada
tires de taronja confitada
xocolata de cobertura

Base: Es fon la xocolata amb la mantega al bany maria. Mentre, es blanquegen els 4 rovells amb el sucre. S'hi afegeix la xocolata i la mantega ja desfetes i tot seguit la farina d'ametlla i el llevat. Es munten les clares a punt de neu i s'incorporen a la massa amb molt de compte.  Es posa en un motllo rodó untat amb mantega i folrat amb paper sulfuritzat i es cou a 200º durant 45 minuts, tot vigilant que no es cremi per la part de dalt.

Trufa: Es desfà la xocolata al bany maria. S'hi afegeix el suc de taronja, el raig de Cointreau i la nata muntada. Es deixa refredar una mica.
Quan s'ha refredat es posa una capa ben gruixuda al damunt de la base i als costats. Es decora amb rosetes de nata i tires de taronja confitada sucades en xocolata.

La Pilar amb els seus tresors, com diu ella, la Meg i l'Enric! Ara que ho veig: hi falta el gat, els ocells i la tortuga russa!

divendres, 4 de febrer del 2011

BAVARESA DE FORMATGE FRESC I MANGO


Capes de fruita tropical, lluminoses com el sol que tant desitjo, i capes de formatge nivi com la gebrada del nostre pa de cada dia d'aquest temps de fred. Al damunt, el color vermell de les primeres maduixes, que anuncien molt tímidament la propera primavera: encara falta més d'un mes...


Ingredients:

5 fulls de gelatina
50 ml d'aigua
150 g de formatge fresc
40 g de sucre
un mango
unes quantes maduixes

Es deixen uns minuts els fulls de gelatina en remull en un bol amb aigua freda, fins que quedin tous. Mentre, es posa un cassó al foc amb l'aigua i el sucre. Quan bull, es retira del foc i s'hi incorporen els fulls de gelatina d'un en un, tot remenant-ho bé perquè es fonguin.
Es barreja la meitat d'aquesta preparació amb el formatge fresc i es barreja bé, que quedi tot ben unit. L'altra meitat s'amalgama amb la polpa del mango que haurem triturat prèviament. Es posa una capa de formatge fresc a cada got i es deixa al congelador uns minuts fins que qualli una mica. Tot seguit, s'hi disposa una part del preparat de mango. Es torna a repetir la mateixa operació fins a obtenir les capes que desitgem. Es guarden els gots a la nevera fins el moment de servir que és quan s'hi dóna el toc final amb unes quantes maduixes tallades petitones.

Ofereixo aquesta copa al blog de La cuina de l'Eri per agrair el premi que m'ha atorgat, però sobretot per les paraules tan precioses que m'ha dedicat: gràcies de tot cor!



dimecres, 2 de febrer del 2011

CIGRONS AMB MAIONESA D'ALL


Aquest és una d'aquelles receptes que dóna escalforeta al cos i que reconforta l'ànima, cigrons amb maionesa!



Ingredients:

cigrons bullits
1 ceba
3 alls tendres
1 tomàquet
un raig de vi blanc

Per a la maionesa d'all:

200 ml d'oli d'oliva
1 ou sencer
un raig de vinagre
un gra d'all
un pols de sal

Es fa un sofregit amb la ceba tallada petita, els alls tendres i el tomàquet. Quan ja gairebé està fet, s'hi posa un raig de vi blanc i es deixa que redueixi una mica. En una cassola de fang s'hi disposen els cigrons bullits i el sofregit de verdures, tot ben barrejat.
Mentre, es prepara la maionesa d'all posant tots els ingredients en el vas de la batedora. Es bat a la màxima velocitat sense treure el braç fins que estigui tot ben lligat. 
Es cobreix la barreja dels cigrons amb la maionesa i es posa la cassola al gratinador del forn uns 5 minuts aproximadament.