dimarts, 30 de novembre del 2010

BACALLÀ AMB PINETELLS






Un plat de bacallà sempre és benvingut a casa i si, a més, porta pinetells, li fem una reverència abans de seure a taula...
Ingredients:

4 trossos de morro de bacallà
400 g de pinetells
4 alls tendres
oli, sal i pebre
farina

S'enfarinen els trossos de bacallà, salats i empebrats, i es fregeixen en una paella amb força oli. Es treuen, es reserven i es posen en una safata de forn. A la mateixa paella s'hi couen els pinetells, salats i empebrats també. Quan ja gairebé estan, s'hi posen els alls tendres tallats a rodelles i s'acaba de coure tot plegat. S'incorpora aquesta barreja al bacallà i es posa al forn 10 minuts més.


divendres, 26 de novembre del 2010

GALETES AMB MELMELADA




Aquestes galetes les vaig veure en el blog La zuccheriera en forma de "corazón partío" com diu la cançó. Allà van farcides de xocolata però jo les he volgut provar amb el cor de melmelada de gavarrons, els fruits dels rosers boscans. I se m'ha partit el cor en veure que la capsa on les havia desat feia tan sols unes horetes s'havia buidat del tot! Què deu haver passat?




Ingredients:

300 g de farina
150 g de mantega
1 ou
125 g de sucre
un pols de sal
un pols de vainilla
un pols de llevat Royal
melmelada de gavarrons
sucre fi

Es barregen tots els ingredients amb la mà fins que quedi una bola compacta. Es deixa reposar a la nevera durant mitja hora. Aleshores s'estira la massa amb un corró i es tallen les galetes. S'ajunten de dues en dues amb una miqueta de melmelada al mig. Es couen al forn a 200º fins que queden daurades de la part de sobre. Un cop s'han refredat del tot s'empolsen amb sucre fi.


dimecres, 24 de novembre del 2010

PASTíS DE POMA KERRY



Aquesta recepta de pastís de poma el vaig veure en el llibre irlandès de B.W. Lennon, Home baking. Em va encuriosir l'explicació introductòria en què es feia esment que els habitants del comtat irlandès de Kerry són coneguts per riure's d'ells mateixos. I per això és típic de Kerry aquest pastís de poma: la gràcia està en què la poma és invisible. Només es descobreix la seva presència quan el tastes...




Ingredients:

225 g de farina
90 g de mantega
90 g de sucre
3 pomes
1 ou
1 cullerada de Royal
un pols de canyella
un pols de nou moscada
un pols de sal
sucre fi

Amb les mans es barreja la farina amb la mantega tallada a dauets i a temperatura ambient. Ha de quedar com una sorra fina. Tot seguit, s'hi afegeix el sucre, la sal, l'ou, les pomes ratllades o passades per la picadora i el Royal. Finalment, s'hi incorpora la canyella i la nou moscada.
Es posa la massa en un motllo rodó folrat amb paper de forn i es cou a 180º durant 45 minuts aproximadament. Un cop s'ha refredat el pastís, s'empolsa amb sucre fi.

diumenge, 21 de novembre del 2010

PATATES EMMASCARADES AMB BOLETS


Se sent a dir que aquesta és una temporada molt bona per als bolets. Jo no hi entenc gaire, però després del que hem trobat al bosc m'ho crec! 

Ingredients:

patates
col
botifarra negra
botifarra fresca
cansalada fresca
bolets variats
all i julivert
sal i oli

Es posen a bullir les patates tallades a trossos regulars i la col. Un cop cuit tot això, se sala, s'escorre i s'aixafa amb una forquilla. Es reserva. La cansalada es talla a tires i les botifarres, a rodelles gruixudes. Es sofregeix aquesta carn en una cassola amb oli. Tot seguit s'hi posen els bolets amb els alls i el julivert i es deixa fer una estoneta. A continuació s'hi barregen les patates i la col i ja està a punt.




divendres, 19 de novembre del 2010

LLAMINS AMB XOCOLATA I AIG 2010


Aquests llamins no falten mai a casa nostra. Estiu i hivern sempre n'hi ha una capseta per poder-los assaborir en qualsevol moment. Aquests d'avui els vull dedicar a la meva amiga invisible, la María, de Palma de Mallorca, que té un blog preciós, mamalá, ple de tresors en forma de receptes.

Ingredients:

tires de taronja confitada
figues seques
granet d'ametlla
xocolata de cobertura

Es desfà la xocolata al bany maria. S'hi van sucant les tires de taronja confitada fins a la meitat i es van col·locant sobre una safata folrada amb paper d'alumini. Es fa el mateix amb les figues seques, enfonsant la base de la figa dins la xocolata desfeta. Finalment, es barreja granet d'ametlla amb la xocolata i amb una cullereta es van formen pilonets. Es deixa tot plegat una estona a la nevera i ja estarà a punt.

Ahir al vespre mentre posava la clau al pany, sentia la veu de la Blanca que anava cridant: ha arribat l'AIG! Així era: un paquet de color verd, com el meu blog, m'estava esperant al bell mig de la taula del menjador. Armades amb unes tisores, les nenes l'anaven descobrint. Una carta escrita per la María ens anava informant del que aniríem trobant. En primer lloc, un drap de cuina guapíssim amb els logos del seu blog i de l'AIG, brodat per ella! 
La segona troballa va ser un ninotet de Nadal per penjar a l'arbre que també l'havia fet ella. Admirable la seva traça per les manualitats! Una tasseta amb una cullera moníssima i una llauna per guardar les meves galetones també estaven amagades dins el cofre del tresor. I a dins de la caixa de galetes hi havia dues ampolletes que van ser tota una sorpresa culinària per a mi: una contenia fonoll marí per menjar a sobre el pa amb tomàquet; l'altre era un licor de mandarina casolà, tot preparat per la María.
L'Ariadna i la Blanca llegint la carta de la María

Tot plegat va fer que anéssim a dormir ben contents! Gràcies de tot cor per aquests obsequis fets amb tanta delicadesa i gràcies també a la Bea per organitzar aquesta moguda. L'any que ve hi tornarem!





La Blanca amb el seu regalet preferit!

dilluns, 15 de novembre del 2010

COCA D'EN PERE


Aquesta coca va aparèixer a l'hora de berenar una tarda de fa uns quants anys a l'escola de música. En Pere, el professor de contrabaix, celebrava el seu aniversari i va voler compartir amb els col·legues una dolcesa que va preparar la seva mare per a l'ocasió. Em va agradar tant que li vaig demanar la recepta i des d'aleshores s'ha convertit en una de les coques més estimades a casa meva. Sucada a la llet és una delícia però a mi com més m'agrada és sola, per poder assaborir millor la seva immensa intensitat.

Ingredients:

400 g de farina
350 g de sucre
225 ml de llet
200 ml d'oli
4 ous
1 copeta d'anís
2 cullerades de mel
1 culleradeta de matafaluga
escorça ratllada de mitja llimona
1 culleradeta de vainilla en pols
1 sobre de Royal
unes quantes nous
sucre fi

En un bol ben gran s'hi posen la farina, el sucre i l'escorça ratllada de la llimona. Es barreja bé i s'hi afegeix la matafaluga i la vainilla. A continuació s'hi aboca la llet, l'oli, els rovells d'ou, l'anís i la mel. També s'hi posa el llevat. Les clares dels ous es munten a punt de neu i s'embolcallen a la pasta amb molt de compte. Es col·loca la massa en un motllo rectangular i al damunt s'hi esmicolen les nous. Quan s'ha refredat s'empolsa amb sucre fi. Es cou al forn a 200º fins que a la coca li quedi una crosta daurada i sigui cuita per dins. 





divendres, 12 de novembre del 2010

TONYINA ESCABETXADA


Es veu que cuinar els aliments amb la tècnica de l'escabetx ve dels temps antics. Tot i això, no ha passat mai de moda. Ara, que estem en "temps més que moderns" ens continua agradant, i de quina manera, almenys a casa nostra!


Ingredients:

1 tonyina tallada a filets
farina
3 grans d'all
1 ceba
1 cullerades de pebre vermell dolç
20 ml de vinagre blanc
oli i sal
llor i farigola
1 bitxo

Es salen els filets de tonyina, s'enfarinen i es fregeixen. Es treuen i es col·loquen en una cassoleta de fang. En el mateix oli s'hi enrosseixen 3 grans d'all sense pelar, la ceba tallada fina, una fulla de llor i un polsim de farigola. A continuació s'hi afegeix el pebre vermell dolç, el bitxo i el vinagre i es deixa coure tot plegat uns cinc minuts. Quan està s'aboca al damunt de la tonyina.



dilluns, 8 de novembre del 2010

RAP AMB CARLETS


Aquest cap de setmana hem pogut tornar a gaudir dels regals boscans, dels carlets aquesta vegada, uns bolets molt preuats a casa nostra. Amb el rap fan una parella estupenda!


Ingredients:

4 cuetes de rap
1 ceba tendra
300 g de carlets
una culleradeta d'herbes de Provença
un raig de vi blanc
sal, pebre i oli

Es fregeixen les cuetes de rap, salades i empebrades, en una cassola amb oli. Es treuen i es reserven. En el mateix oli s'hi cou la ceba tendra tallada a rodelles. Un cop està transparent, s'hi afegeixen els carlets tallats a trossos regulars. Es barreja tot plegat un moment i s'hi aboca un raig de vi blanc. Es tapa la cassola i es couen a foc lent entre 20 i 30 minuts. S'empolsa amb les herbes de Provença i s'hi tornen a col·locar les cuetes de rap. Es posa la cassola al forn a 200º durant 10 minuts més.


dissabte, 6 de novembre del 2010

BARRETES AMB FORMATGE I CEBA


La Blanca obre la porta de casa: sento una oloreta... Va directament cap a la cuina. Acaben de sortir del forn unes barretes que fan olor de Mediterrani: ceba, formatge i herbes de Provença. És l'hora de dinar. Que en puc agafar una? I la verdura què, te la menjaràs tota? Sí, i tant. I tant que no!


Ingredients:

100 g de ceba 
280 ml d'aigua
2 cullerades d'oli d'oliva
3 culleradetes de sucre
2 culleradetes de sal
50 g de formatge ratllat
1 culleradeta d'herbes de Provença
500 g de farina
1 sobre de llevat sec per a pa

Es talla la ceba a làmines i es sofregeix una mica en una paella amb oli, que quedi tova. Es reserva.
Es posen els ingredients a la panificadora, excepte la ceba cuita, seguint l'ordre de la recepta. Es connecta el programa 11 (el que amassa i lleva) i quan està (una hora i mitja) es treu la massa, es posa sobre una superfície enfarinada i s'hi incorpora la ceba cuita. Es van formant les barretes que es van col·locant en una plata de forn que haurem folrat amb paper sulfuritzat. Es deixen reposar entre mitja hora i una hora i es couen entre 15 i 20 minuts a uns 190º.


dimecres, 3 de novembre del 2010

MAGDALENES DE CARBASSA AMB PANSES


És temps de carbasses i m'agrada aprofitar aquest regal de la terra  a la meva cuina. Així doncs, avui l'he incorporada a unes magdalenes amb panses. A més de pintar-les de color carbassa, les ha tenyides d'una suavitat i una textura exquisidament delicades, com si et posessis a la boca un bocí de núvol d'un cel de posta de sol, d'aquells cels roents que anuncien pluja o vent...


Ingredients:

80 g de mantega
200 g de farina per a rebosteria
180 g de sucre
3 ous
mig sobre de Royal
4 cullerades de puré de carbassa
un grapat de panses
un raig de vi dolç

Amb el batedor de mà, es barreja la mantega a punt de pomada amb el sucre. S'hi van afegint els ous d'un en un. Tot seguit s'hi posa el puré de carbassa (carbassa bullida amb una mica d'aigua, escorreguda i passada pel túrmix), la farina i el llevat. S'omplen els motllos de magdalena i s'hi van col·locant les panses que haurem tingut uns minuts en remull amb el vi dolç. Es couen les magdalenes al forn a 200º durant 20-30 minuts aproximadament. Quan s'han refredat s'empolsen amb sucre en pols.

dimarts, 2 de novembre del 2010

MACARRONS AMB TROMPETES DE LA MORT


Les trompetes de la mort són uns bolets ben curiosos. La primera vegada que els veus et tiren enrere automàticament, el color i la forma espanten, però quan els olores van directament al cistell. Quan arribes a casa, els cuines, t'adones que ja no pots passar sense elles, les buscaràs amb frisança cada vegada que surtis al bosc. I xisclaràs d'alegria quan en trobis. Si, a més, en comptes de trompetes  ensopegues amb trombons,  ja podem anunciar que aquell dia serà festa major!

Ingredients:

400 g de macarrons curts de colors
100 g de cansalada fresca
150 g de trompetes de la mort
3 tomàquets
50 g de formatge de cabra
50 g de formatge Cadí
3 grans d'all
unes fulles d'alfàbrega
1 bitxo
oli, sal i pebre

Es sofregeixen els alls laminats en una cassola amb oli. Quan comencin a enrossir-se s'hi afegeix la cansalada fresca a tires fines. Tot seguit s'hi posen les trompetes de la mort tallades a trossos regulars. Ho deixem a foc mitjà fins que els bolets siguin ben cuits. Aleshores s'hi posen els tomàquets a daus i el bitxo, se sala i s'empebra. Es va coent a foc lent durant un quart d'hora aproximadament. Finalment s'hi incorporen les fulles d'alfàbrega, el formatge de cabra a trossos i el formatge Cadí ratllat.
A part haurem bullit els macarrons amb aigua i sal. Els escorrem i aboquem la salsa al damunt.


Aquesta recepta l'he trobada al llibret Cuinant amb bolets d'Antoni Campins, que vam comprar en una excursió a Tuixent. He subsituït, però, els bolets de bou per les trompetes de la mort, així com els tipus de formatge, que originalment eren de cabra d'Ossera (gran delícia culinària) i parmesà.