diumenge, 31 d’octubre del 2010

DITS DE POR


Monstruosos, terrorífics, fastigosos, horripilants, espantosos, repulsius, horrorosos... Tots aquests adjectius són els que van deixar anar els nens de casa i els del Conservatori quan van tenir aquests dits al davant del nas. Això sí, se'ls van menjar en un tres i no res, i més n'hi haguessin hagut!
Aquests dits els havia anat veient en diversos blogs però finalment em vaig decidir pels de Destapant cassoles que té un bon assortiment d'idees "monstruoses", tal i com les anomena la mateixa Mercè, a qui dono les gràcies per haver-nos fet passar una estona tan "esgarrifosament" deliciosa!

Ingredients:

150 g de mantega
125 g de sucre 
1 ou
400 g de farina
suc de mitja taronja
pela ratllada de taronja
ametlles crues
melmelada de color vermell
xocolata de cobertura

Es barreja la mantega a punt de pomada amb el sucre. S'hi afegeix l'ou i s'hi va incorporant la farina i el suc de taronja a intervals. Finalment, s'hi posa la pela ratllada de taronja. Un cop la massa està formada, es fa un xurro i es van tallant trossets en forma de dits. S'enganxa una ametlla crua a la punta més estreta de cada dit i amb un escuradents es marquen ratlletes com si fossin les arrugues. Es disposen els dits en una safata de forn folrada amb paper sulfuritzat i es couen entre 10 i 15 minuts a 180º.
Quan s'han refredat, s'unten els dits amb melmelada de color vermell (de gavarrons en el meu cas) i es decoren amb fils de xocolata desfeta al bany maria.



dimecres, 27 d’octubre del 2010

PIPES DE CARBASSA GARRAPINYADES


Comencen les Fires: així és com en diem els gironins de la festa major de la nostra ciutat. Divendres és Sant Narcís, patró de Girona, el qual, segons diu la llegenda, va foragitar els francesos invasors amb una plaga de mosques.
El cas és que el meu cervell associa automàticament la paraula "fires" amb castanyes i ametlles garrapinyades. Aquest any, però, hem decidit "innovar": en comptes d'ametlles hem preparat pipes de carbassa i el resultat ha estat digne de les millors fires!


Ingredients:

200 g de pipes de carbassa crues
100 g de sucre
50 ml d'aigua

Es posen les pipes, el sucre i l'aigua en un cassó. Es posa al foc i es deixa coure fins que la barreja d'aigua i sucre comenci a ser espessa. Quan la textura del sucre va quedant com una sorreta es va remenant per tal d'anar-lo a enganxant a les pipes. Un cop ja s'hi ha enganxat es continua remenant, sempre a foc baix, fins que les pipes quedin un pèl torradetes. Ja es poden treure del foc i posar en un plat perquè es refredin.
El procés és el mateix que el de les ametlles garrapinyades.


Aquesta idea l'he trobada al llibre Receptes de la Nuri Lladó.

dimarts, 26 d’octubre del 2010

CUIXES DE POLLASTRE CONFITADES


Una recepta per menjar pollastre d'una manera diferent. La barreja de les salses li dóna un aire peculiar que ens allunya de les nostres terres però el toc final del romaní ens retorna als sabors més nostrats. Com diria l'avi, això passa xuclant!

Ingredients:

4 cuixes de pollastre
1 ceba
2 grans d'all
6 cullerades de salsa de tomàquet
2 cullerades de mostassa
2 cullerades de salsa de soja
1 cullerada de mel
sal, pebre i oli
unes fulles de romaní

De cada cuixa de pollastre se'n fan tres trossos que, salats i empebrats, es posen a macerar un parell d'hores amb la salsa de tomàquet, la mostassa, la salsa de soja i la mel. Aleshores es fregeixen en una cassola amb oli, que quedin ben rossets. Es treu la carn i es reserva. En el mateix oli s'hi couen la ceba i els grans d'all picats. Quan això ja està una mica fet, s'hi torna a incorporar el pollastre i el suc de la maceració. Es deixa a foc lent uns deu minuts més. Finalment, s'empolsa amb unes fulles de romaní.


dissabte, 23 d’octubre del 2010

BONÍTOL AMB PATATES I ESCAMARLANS


A l'Ariadna, la mitjana de casa, quan descobreix que per dinar hi haurà un guisat de peix amb patates, li canvia la cara... de felicitat! La taula queda parada en un instant, els plats, els gots i els coberts sembla que volin. Lleugera com una daina, transporta els estris de la cuina a la taula, talment com si fes màgia. És la primera de seure a la cadira, a punt per l'àpat. A vegades fins i tot em sembla sentir-la que en veu baixa se li escapa un " que comenci, que comenci! " Si, a més, el bonítol l'ha pescat en Dani, la funció acaba amb un gran aplaudiment del públic posat dempeus!

Ingredients:

un bonítol
6 patates mitjanes
1 ceba
12 escamarlans
2 grans d'all
una llesca de pa
12 ametlles torrades
100 ml de vi blanc
sal, pebre blanc i pebre rosa
aigua o fumet de peix

En una cassola amb oli s'hi fregeixen els alls, la llesca de pa i les ametlles torrades. Es treu i es passa per la batedora juntament amb el vi blanc.
El peix, sense cap i net de pell i espines, es talla a daus, se sala i s'empebra amb els dos  tipus de pebre. Es posa a rossejar a la mateixa cassola. Es reserva.
La salsa que hem fet amb els alls, el pa, les ametlles i el vi blanc es posa a la cassola i s'hi incorporen la ceba i les patates tallades a trossos regulars. S'hi aboca aigua suficient perquè cobreixi i es deixa una estoneta fent xup-xup, fins que les patates siguin gairebé cuits. En aquest moment, s'hi afegeixen els daus de bonítol i els escamarlans. Es cou tot plegat cinc minuts més.


dimecres, 20 d’octubre del 2010

BOTIFARRA ESPARRECADA AMB ROSSINYOLS


Quan arriba el cap de setmana, els nens ja estan a punt per anar a buscar bolets, que si podríem anar aquí, que si allà serà més moll, que si més amunt segur que n'hi haurà... Vinga, doncs, cap al bosc a veure què trobem! I buscant buscant la terra ens ha obsequiat amb un cistellet de rossinyols tendres com la veu de la Blanca, la petita, quan els cull. Per a mi, però, el millor regal que em fa el bosc tardorenc no són els bolets sinó el fet de poder-hi anar plegats, de poder escoltar els crits de joia quan algú de nosaltres descobreix les joies de la terra humida... Això és el que més feliç em fa!

Ingredients:

2 botifarres vermelles
300 g de rossinyols
1 ceba
all i julivert
sal, pebre i oli

Es talla la ceba a làmines fines i es posa a sofregir a foc mitjà en una cassola amb oli. Quan està una mica feta s'hi posen les botifarres sense el budells i desfetes, que quedin a trossets. Quan la carn ja comença a enrossir-se s'hi afegeixen els rossinyols, s'amaneixen amb sal i pebre, es tapa la cassola i es deixa coure tot plegat una estoneta, fins que els bolets són cuits. Finalment s'hi posen uns grans d'all tallats petits i unes fulles de julivert picades. Es remena tot plegat uns moments i ja està a punt per menjar.


dilluns, 18 d’octubre del 2010

SOPA DE CARBASSA DE LA VENTAFOCS I AIG 2010


Quan ens hem llevat aquest matí hem vist que que durant la nit hem tingut visita mentre dormíem.  Sobre el marbre de la cuina hem descobert, bocabadats, la carrossa de la Ventafocs en forma de carbassa màgica. Hem obert la tapa i una flaire deliciosa ha envaït la nostra cuina. Per dinar hi haurà sopa de carbassa, qui sap si ens espera algun altre encanteri durant el dia d'avui...


Ingredients:

1 carbassa rodona
2 patates mitjanes
50 ml de llet
1 llimona
1 culleradeta de nou moscada
sal i pebre negre
unes branques d'orenga fresca
unes fulles d'escarola

Es talla la part de dalt de la carbassa que servirà de tapa. Amb una cullera i amb molt de compte per no fer malbé la pell, es buida la carn de la carbassa. Es talla a trossos regulars i es posa a bullir juntament amb les patates també tallades, amb aigua i sal durant mitja horeta a foc suau. Tot seguit es tritura i s'hi afegeix la nou moscada. S'hi incorpora la llet i s'escalfa uns moments al foc tot removent la sopa.  Aleshores, s'aboca a la carbassa buida que farà de sopera i s'hi posa un pols de pebre negre mòlt.
Es tallen quatre rodelles de llimona que faran de rodes de la carbassa-carrossa i es fixen amb uns escuradents. S'acaba de decorar amb unes branquetes d'orenga fresca (o alguna altra herba) i unes fulles d'escarola al voltant.



Aprofito aquesta entrada per dir que és la primera vegada que participo a l'AIG i em fa molta il·lusió: es veu que serem una bona colla. Qualsevol regal serà molt benvingut: llibres de cuina, productes de la terra,  qualsevol cosa relacionada amb la rebosteria, plats, bols, coses fetes per un mateix, etc. En fi, a esperar el dia...


dissabte, 16 d’octubre del 2010

PANETS AMB PIPES I CALÈNDULA


Aquests són uns panets amb una crosta d'aquelles que es fa notar. El crec-crec dels grans de sal junt amb la suavitat dels pètals de calèndula fan de contrapunt a una molla ben esponjosa. La nota final la donen les pipes, que són a tot arreu, a dins i a fora del pa.

Ingredients:

240 ml d'aigua
1 culleradeta de sucre
1 culleradeta i mitja de sal
1 culleradeta i mitja d'oli
280 g de farina normal
120 g de farina integral
60 g de pipes
1 sobre de llevat sec per a pa
uns quants grans de sal gruixuda
uns quants pètals de calèndula

Es posen els ingredients a la panificadora seguint l'ordre de la recepta, excepte la sal gruixuda i la calèndula. Es connecta el programa 11 (el que amassa i lleva) i quan ha acabat (una hora i mitja) es treu la massa, es posa sobre una superfície enfarinada i es van formant els panets que es van col·locant en una plata de forn que haurem folrat amb paper sulfuritzat. Es pinten amb aigua i s'hi enganxen uns granets de sal gruixuda, unes quantes pipes i alguns pètals de calèndula. Es deixen reposar una horeta i es couen entre 15 i 20 minuts a uns 190º.

dimecres, 13 d’octubre del 2010

FARCELLETS DE FORMATGE DE CABRA



El dia de l'aniversari és el dia en què més m'adono de com passa la vida. I com sempre, quan m'han formulat la pregunta que tant temo els últims anys de "i quants en fas?" no he pogut respondre, de fet no he volgut. Han de passar uns dies per poder assumir la nova xifra, l'haig d'anar paint, encara em costa dir-la en veu alta. Sort que l'adaptació és ràpida, ho sé de cada any, i arribarà un moment en què  posaré a la balança tot el que té de bo fer anys, i ho acceptaré, i tant que sí! Bé, em sembla que demà ja em veuré amb cor de dir la meva edat... encara que sigui fluixet i amb la boca petita!

Aquest és un farcellet d'allò més saborós, que he preparat per celebrar el meu aniversari. El formatge de cabra pren la textura d'una crema tot barrejant-se el gust peculiar de la canyella amb el toc cruixent dels pinyons i el pa ratllat. L'hem instaurat com a entrant habitual a casa nostra!

Ingredients:

4 fulls de pasta brick
4 porcions de formatge de cabra rodó
2 ous
80 g de pa ratllat
50 g de pinyons
un pols de canyella
oli, sal i pebre

S'aixafa el formatge de cabra amb una forquilla i s'hi incorporen els ous prèviament batuts amb la canyella. Es barregen els pinyons amb el pa ratllat i s'afegeixen a la pasta de formatge. Se sala i s'empebra. Es posa una mica d'aquesta preparació al centre de cada full de pasta brick. Es formen els farcellets i es lliguen amb un cordill fi. Es col·loquen en una safata de forn untada amb oli i es couen uns 10 minuts a 180º.

He trobat aquesta recepta a La cocina de las hadas


dilluns, 11 d’octubre del 2010

CARGOLS DOLÇOS AMB PANSES I CANYELLA


Aquests són els brioixos ideals per l'esmorzar d'un diumenge plujós. Mires per la finestra i veus el cel, ple de tonalitats grises que intenten deprimir-te el dia de festa. I mentre els teus pensaments van i vénen entre les nuvolades, sents l'olor de la canyella que t'envaeix el cervell. Em sembla que la pluja va parant, fins i tot una ullada de sol treu el nas... Esmorzem?

Ingredients:

380 g de farina
200 ml de llet
50 g de mantega
3 cullerades de sucre negre
un pols de sal
15 de llevat fresc
un grapat de panses
una culleradeta de canyella
sucre blanc per empolsar

Es posen els ingredients següents a la cubeta de la panificadora tot seguint aquest ordre: sucre, sal canyella, mantega, llet, farina i llevat. Es connecta el programa 11 (el que amassa i lleva) durant 30 minuts. Es deixa la massa a la cubeta tapada durant una hora perquè llevi. Es treu la massa i es treballa una mica tot incorporant-hi les panses. Es formen els brioixos en forma de cargol i es disposen en una safata de forn folrada amb paper sulfuritzat. Es deixen reposar fins que doblin el volum. Finalment s'empolsen amb sucre i es couen al forn durant 20 minuts a 220º.

Aquests brioixos els vaig descobrir en el blog Al calor de un bizcocho que té unes receptes delicioses. Aquesta és l'entrada original:http://www.alcalordeunbizcocho.com/2010/06/raisin-cinnamon-breadpan-de-pasas-y.html


dissabte, 9 d’octubre del 2010

FREGOLA SARDA AMB CIGRONS I XAI


Quan anem de viatge ens agrada portar aliments propis del país on ens trobem per poder-los cuinar a casa. Així sembla que les vacances s'allarguen una mica més. I ara que l'estiu ja s'ha fos ha arribat el moment d'estrenar el paquet de "fregola sarda" que vam portar de Sardenya el passat mes d'agost.  La "fregola sarda" és una mena de gra de sèmola feta a mà i torrada al forn. En aquesta recepta combina perfectament amb la carn de xai, verduretes i cigrons, fet que em fa pensar que amb cuscús o búrgul pot anar igual de bé. A casa ens en vam llepar els dits. Llàstima que només en vam portar un paquet, així podrem tornar a Sardenya...

Ingredients:

250 g de fregola sarda o cuscús o búrgul
500 g de cuixa de xai tallat a trossos
1 ceba gran
2 pebrots verds estrets
2 tomàquets
2 grans d'all
100 g de cigrons cuits
cilantre
pebre vermell
oli, sal i pebre

Es sofregeixen els trossos de xai en una cassola amb oli i es retiren quan s'han daurat. En el mateix oli s'hi posen la ceba, els pebrots verds i els grans d'all, tot ben picat. Un cop això s'ha cuit una mica s'hi afegeixen els tomàquets ratllats. Quan el sofregit s'ha begut l'aigua dels tomàquets s'hi tira una mica d'aigua, que acabi de coure tot plegat uns minuts més. Aleshores es passa aquesta salsa pel colador xinès i es posa altre cop a la cassola per coure-hi la "fregola sarda" que abans haurem tingut en remull una hora aproximadament. Un cop cuit, s'hi torna a disposar el xai i els cigrons.  Finalment, s'empolsa amb una mica de cilantre i pebre vermell.


dijous, 7 d’octubre del 2010

ARRÒS AMB POMA I NOUS


Va, que encara fa caloreta! Aquest primer plat va bé per refrescar una mica aquests dies en què el sol encara es deixa sentir amb força. Tampoc no fa tant de l'estiu... o sí?

Ingredients:

300 g d'arròs
1 poma
50 g de nous
100 g de pernil dolç
1 cullerada de tàperes en vinagre

Per a la salsa

150 ml d'oli d'oliva
un raig de vinagre
1 ou
2 filets d'anxoves en oli
2 culleradetes de tàperes en vinagre
sal

Es posa aigua a bullir en un cassó i quan arrenca el bull s'hi aboca l'arròs i es deixa coure durant dotze minuts. Un cop està cuit, s'escorre i es col·loca en una safata de forn. Es posa sota el gratinador deu minuts més. Es remena bé amb dues forquilles i es deixa refredar.
Es prepara la salsa passant per la batedora tots els ingredients fins que quedi ben emulsionada.
Es talla el pernil dolç a tires i les nous i les pomes a trossets. Això es barreja amb l'arròs, s'amaneix amb la salsa i s'acaba de decorar amb les tàperes.


dimarts, 5 d’octubre del 2010

GALETES COOKIES DE DUES XOCOLATES



No puc parar de fer galetes, de provar noves receptes, de tastar combinacions diferents. Aquesta fórmula la vaig veure al blog Tentaciones on la Laura les feia amb avellanes. No sé si serà la  recepta definitiva però a casa aquestes ens van agradar molt, tant que ja les hem repetides unes quantes vegades... i les que vindran!

Ingredients:

300 g de farina
120 g de mantega
120 g de sucre negre
80 g de sucre blanc
1 ou
un pols de vainilla
un pols de sal
1 culleradeta de bicarbonat
100 g de xocolata blanca i negra a trossets

Es barreja la farina amb la vainilla en pols, la sal i el bicarbonat. A part, amb les varetes elèctriques s'ajunten la mantega i els dos sucres. S'hi incorpora també l'ou. Ara amb les mans s'uneix aquesta massa amb la farina simplement perquè s'enganxin les dues parts. Finalment, s'hi disposen els trossets de xocolata. Es formen les boles i es col·loquen una mica separades sobre una safata de forn folrada amb paper sulfuritzat. S'aplanen un xic i es couen a 180º uns 15 minuts aproximadament. Es treuen quan encara són toves.



dissabte, 2 d’octubre del 2010

FILET DE PORC AMB FRUITS VERMELLS


Aquest estiu passat vam fer intercanvi de casa a Helsinki. El mercat d'aquesta ciutat,  just al davant del mar Bàltic, ens va impressionar d'allò més. Les parades de pèsols que la gent (i nosaltres!) menjaven crus, les mil i una varietats de salmó, els cubells plens a vessar de rossinyols collits en ple mes de juliol i, sobretot, la ingent quantitat de fruits del bosc perduraran per sempre en el nostre bagul dels records.
No cal dir que nosaltres també ens vam llençar al bosc a buscar gerds, maduixetes, aranyons i rossinyols. Els bolets ens els vam cruspir amb all i julivert i dels fruits boscans en vam fer  una melmelada que va fer el viatge fins a Girona. 
Ara que la tardor  va diluint lentament les vivències estiuenques vam obrir la melmelada per fer aquesta recepta. I ens va semblar que encara érem a Finlàndia.


Ingredients:

filet de porc
100 ml de vi dolç
100 ml de vi negre
50 ml de vinagre de Mòdena
2 cullerades grans de melmelada de fruits vermells
uns quants fruits vermells crus

Es posen a bullir el vi dolç, el vi negre i el vinagre fins que tot plegat espesseeixi una mica i quedi com un xarop. Aleshores s'hi afegeix la melmelada i es cou uns moments més.
El filet de porc es talla a rodelles gruixudes i es fregeix en una paella amb oli. Quan està rosset, s'hi aboca la salsa i uns quants fruits vermells. Es deixa coure un parell de minuts i ja està a punt.

l'estri que feien servir els finlandesos per recollir els fruits del bosc i que vam comprar en un supermercat

els pèsols i els rossinyols
Aquesta recepta l'he adaptada del segon llibre de receptes de la Nuri Lladó.