dimecres, 29 de setembre del 2010

BROQUETA DE CARBASSÓ I GAMBES



Aquesta és una broqueta que contraposa sabors i textures. La delicadesa de la gamba, ben abrigadeta  pel llençol fi del carbassó, contrasta amb la rudesa de l'arrebossat, cruixent i amb el gust vigorós de l'all. L'acompanyament de la broqueta segueix el mateix camí: la suavitat del formatge fresc s'oposa a l'energia del romaní. Com la vida mateixa: ara una de freda, ara una de calenta...




Ingredients:

carbassó
gambes pelades
una torrada
un gra d'all
oli
sal i pebre
formatge fresc
unes fulles de romaní

Es talla el carbassó a làmines ben fines. Cadascuna d'aquestes làmines s'utilitza per embolcallar una gamba. Es forma la broqueta amb sis unitats de carbassó i gamba.
Mentre, es passa per la picadora la torrada, l'all, una mica de sal i un pols de pebre mòlt. S'arrebossen les broquetes amb aquesta barreja i es posen a coure en una safata de forn untada amb oli a 220º durant 15 minuts aproximadament.
Queda bé acompanyar la broqueta amb uns bocins de formatge fresc aromatitzat amb romaní.


dimarts, 28 de setembre del 2010

COCA DE VERDURES I FORMATGE DE MAÓ


Quan algú de la família anuncia que se'n va a passar uns dies a les illes,  sé que, molt probablement,  a la tornada,  podré disposar d'una dolcíssima ensaïmada, a la qual acompanyarà una saborosa sobrassada i d'un bon formatge de Maó. I gràcies a això hem pogut cuinar aquesta coca per sopar, amb les verduretes i el formatge tan preuat. Llàstima que de seguida s'acabi...

Ingredients

Per a la massa:
250 g de farina
1/2 sobre de llevat sec de fleca
un bon raig d'oli
1 culleradeta de sal
1/2 got d'aigua

Per al farcit:
un manat de porros
tomàquets cirerol
formatge de Maó
sal, pebre i nou moscada

Es posa la farina en un bol en forma de volcà. Al centre s'hi posa l'aigua, el llevat, la sal i l'oli. Es va pastant fins que la massa formi una bola. S'hi pot afegir més farina si cal. Es disposa aquesta massa en un motllo rodó ben oliat.
Els porros es tallen a rodanxes i es couen a foc lent amb oli fins que siguin tovets. Es col·loquen sobre la massa juntament amb els tomàquets i el formatge tallat a làmines. S'empolsa tot plegat amb sal, pebre i nou moscada.
Es cou la coca al forn a 200º durant 20 minuts aproximadament.

Aquesta idea l'he trobada en el blog http://receptesshaacabatelbrokil.blogspot.com/

diumenge, 26 de setembre del 2010

FLAM DE PRÉSSEC


Aquest és un flam ben sucós, que amalgama el sabor dolcet dels últims préssecs amb el de la mel, més potent i característic. Per anar acomiadant el bon temps...

Ingredients:

2 préssecs
100 ml de llet
1 cullerada de mel
40 g de sucre
2 ous
sucre cremat

Es pelen els préssecs, se'ls treu el pinyol, es tallen en quatre o cinc trossos i es posen a coure en un cassó amb un dit d'aigua. Quan són cuits es treuen i s'escorren bé amb l'ajuda d'un colador. Es trituren juntament amb la mel i el sucre. S'hi afegeixen els ous debatuts i la llet. Mentre, es prepara el sucre cremat i s'aboca en els motllos de flam. Es disposa la pasta al damunt  i es couen els flams al forn al bany maria durant 30 minuts aproximadament a 220º.
Per fer el sucre cremat es posen un parell o tres de cullerades de sucre amb unes gotes de suc de llimona en un cassó a foc molt lent fins que agafa un color daurat.

divendres, 24 de setembre del 2010

AMANIDA DE SARDINES I RAÏM






Aquesta és una amanida amb els colors de la tardor, que van des del groc dels  petits tomàquets bombeta fins als tons marronosos de les sardines. Sort que encara ens queda el verd dels enciams i del raïm per anar recordar l'estiu que ja s'ha esvanit...





Ingredients:

una llauna de sardinetes en oli
enciams de diferents varietats
raïm
tomàquets cirerol
sal i pebre
oli i vinagre
unes quantes avellanes torrades

Es treu l'espina de les sardinetes i es tallen a bocins. Es treuen les llavors dels grans de raïm i si es vol, també es pelen.
En un plat, es disposen els enciams tallats a tires fent un llit. Al damunt s'hi col·loquen les sardines i el raïm. Es decora amb tomàquets petits.
S'amaneix amb una vinagreta feta amb les avellanes picades i barrejant tres cullerades d'oli per una de vinagre.


Aquesta amanida la vaig veure al segon llibre de receptes de cuina de la Nuri Lladó.

dimarts, 21 de setembre del 2010

PASTISSET DE FIGUES



Les figues són ben bones tal i com surten de l'arbre, no necessiten res més per fruir del seu sabor, però  reconec que ben col·locadetes en una base de pasta brisa també m'agraden, i molt!

Ingredients per a cada pastisset:

1 cercle de pasta brisa
4 figues
2 cullerades de sucre negre
40 g de mantega
escorça ratllada de llimona
granet d'ametlla

Es pelen les figues i es parteixen per la meitat. Es disposen directament en un motllo amb la part exterior tocant el fons. Al damunt s'hi reparteix el sucre negre, la mantega tallada a bocins i l'escorça ratllada de la llimona. Es cobreix aquesta preparació amb la pasta brisa, que quedi ben ficada a dins del motllo i es cou al forn a 200º fins que es vegi daurat. Es treu el pastisset del motllo quan encara és calent i es decora amb granet d'ametlla.


diumenge, 19 de setembre del 2010

FLAM DE FORMATGE FRESC I PLÀTAN


Un postre complet, per començar el curs amb força, que ja va venint la tardor i necessitem energia per tirar endavant la vida diària. Així doncs, aquí hi trobem el plàtan, aquesta fruita tan valuosa per  tenir un bon to anímic, combinat amb les vitamines de la taronja i la llimona. Si hi afegim ous, gelatina i làctics com  ara el formatge fresc i la nata ja és la bomba, o no?

Ingredients:

500 g de formatge fresc
100 g de sucre
150 ml de nata per muntar
2 ous
2 plàtans
1 taronja
2 cullerades de suc de llimona
4 fulles de gelatina
caramel líquid

Es separen els rovells de les clares. Els rovells es barregen amb el sucre, el suc de llimona i l'escorça ratllada de la taronja. Això es cou al bany maria, tot remenant amb el batedor de mà, fins que ens quedi una crema ben bonica. Es treu del foc i es continua batent uns instants més.
A part, es trituren els plàtans i el formatge fresc. S'hi incorpora la gelatina que haurem remullat prèviament en aigua freda i que després dissoldrem en el suc de taronja calent. Es barreja tot molt bé. S'hi afegeix la crema i la nata, una mica muntada. Finalment, s'hi posen les clares a punt de neu, tot embolcallant la pasta. 
Aquesta preparació s'aboca en un motlle corona, que haurem caramel·litzat abans. El caramel l'haurem preparat amb un parell o tres de cullerades de sucre i unes gotes de llimona que haurem posat al foc ben suau.
Es deixa unes hores a la nevera fins que hagi quallat perfectament.

Amb aquesta recepta participo al HEMC d'aquest mes que ha escollit com a tema les gelatines.


hemc #47 - gelatinas

divendres, 17 de setembre del 2010

ESCALIVADA AMB GAMBES


La combinació de l'escalivada amb gambes que proposa la Nuri Lladó al seu segon llibre de receptes ens va agradar moltíssim a casa. I és que, a més de ser una recepta molt gustosa, és senzilla de preparar. S'haurà de tornar a provar...

Ingredients:

gambes
pebrot vermell escalivat
albergínia escalivada
oli i sal

Es tallen el pebrot i l'albergínia escalivada a trossets petits. En una paella amb oli, s'hi fregeixen les gambes prèviament pelades. Es treuen i es reserven. En el mateix oli s'hi saltegen els caps de les gambes i les cloves. Es retiren i es passen pel colador xinès, aconseguint una salsa que serà la barreja de l'oli que hem utilitzat per fregir-les i la seva pròpia substància.
Es col·loca l'escalivada i les gambes en el plat i s'amaneix amb la salsa que hem obtingut amb el colador xinès.
Si no es disposa de brasa, es poden escalivar les verdures al forn. Es renten bé i es posen en una safata. Es couen a prop del gratinador i es van girant a mesura que la pell va quedant cremadeta. Per pelar-les, un cop tretes del forn, s'emboliquen amb paper de diari o es posen dins una olla tapada, es deixen refredar i es pelen.

dimecres, 15 de setembre del 2010

LLAMPUGA AMB PATATES




Aquest estiu el mar ens va regalar unes llampugues precioses, uns peixos que no havíem ni vist ni menjat mai. Buscant per la xarxa, vam trobar una manera de cuinar-les a cuinant.com, un portal gastronòmic de Sóller que vam pensar que estaria bé de provar. I tant que ho va estar: cada dia dediquem les nostres pregàries al rei Neptú per tal que ens torni a concedir unes quantes llampugues més, ni que sigui per anar provant receptes noves...



Ingredients:

llampuga
farina
ceba
porro
tomàquet
pastanaga
all
un raig de vi blanc
brou de peix
patates
sal, pebre i oli

Es talla la llampuga a rodelles, se sala, s'enfarina i es fregeix en una cassola amb oli. Es retira i en el mateix oli s'hi cou la ceba, el porro, la pastanaga, el tomàquet i l'all, tot tallat a trossos regulars. Un cop això està ben sofregit, s'hi aboca un raig de vi blanc i es deixa a foc lent uns cinc minuts. Tot seguit, s'hi incorporen un parell de dits de brou de peix, que haurem fet amb algun cap i unes quantes espines. Passat un quart d'hora aproximadament, es treu de la cassola i es passa per la batedora. Es reserva aquesta salsa.
Per altra banda, es pelen les patates, es tallen a trossos i es tiren en una olla amb aigua bullent.  S'hi deixen tres o quatre minuts, s'escorren i es col·loquen en una safata de forn ben untada amb oli,  se salen i s'empebren.  Es couen a 220º uns 25 minuts i aleshores serà el moment d'ajuntar-hi la salsa i deixar-ho tot plegat uns 10 minuts més.


dilluns, 13 de setembre del 2010

TARTALETA DE MÓRES



A principis de setembre, a casa ja es pot escoltar la cantarella: i quan anirem a buscar móres? Ja hi som altra vegada, ha arribat el dia! Taques a la roba, rascades a les cames, els braços esgarrapats, però tots cap al bosc, a barallar-se amb els esbarzers. I mentre pels camins van sonant els ais! i els uis! el cistell es va omplint de color de móra. En arribar a casa, tothom fa suggeriments: que si melmelada, que si gelat, que si una crema... Aquest any hem tastat una recepta nova: tartaleta de móra. Hi haurem de tornar, ens ha agradat massa!

Ingredients:

1 làmina de pasta brisa
500 g de móres
200 g de sucre
el suc d'una taronja
30 g de Maizena

Es disposa la pasta brisa sobre un motllo desmuntable. En un cassó s'hi couen a foc lent la meitat de les móres, la meitat del sucre, el suc de taronja i la Maizena. Es va barrejant tot fins que espesseeixi, uns cinc minuts aproximadament. Aleshores s'hi incorpora la resta del sucre, es remena un moment i es treu del foc. Tot seguit, s'hi posa l'altra meitat de les móres. Aquesta crema s'aboca al damunt de la pasta brisa. S'acaba de decorar amb tires de la mateixa pasta i es cou tot plegat al forn a 200º entre 15 i 20 minuts, que les tires quedin daurades.
Aquesta recepta l'he vista a La cocina de las hadas i també queda molt bonica en motllos individuals.

divendres, 10 de setembre del 2010

BRIOIXOS DE XOCOLATA



La flaire d'un brioix de xocolata que s'escapa per la porta del forn i que s'escampa per tot arreu fa que els diferents membres de la família vagin passant un per un per la cuina amb qualsevol excusa per veure què s'hi està coent...
Fa uns dies vaig veure un pa dolç amb xocolata al blog La cuina de l'estany. No em vaig poder resistir a provar-lo de fer a casa amb la meva estimada panificadora en forma de brioixos petitons: impressionants! Gràcies, Judith!


Ingredients:

50 g de sucre
1 culleradeta de sal
50 g de mantega
250 ml de llet
450 g de farina
30 g de llevat fresc
50 g de perletes de xocolata

Es posen els ingredients a la panificadora seguint l'ordre de la recepta. Es connecta el programa 11 (el que amassa i lleva) i quan està (una hora i mitja) es treu la massa, es posa sobre una superfície enfarinada i es van formant els brioixos que es van col·locant en una plata de forn que haurem folrat amb paper sulfuritzat. Es deixen reposar una mitja hora i ja es poden coure al forn a 180º entre 10 i 15 minuts.


dimarts, 7 de setembre del 2010

CREMA FREDA DE REMOLATXA


Avui sí que m'he adonat que les vacances han cantat l'hora dels adéus definitivament. I les enyoro profundament, gairebé amb desesperació. Per això he pensat que m'aniria bé posar una mica de color a la vida d'aquest dimarts de setembre. Així doncs, he escollit el color vermell de la remolatxa per donar-me ànims i, vés per on, les hores han passat prou de pressa... o, almenys així m'ho ha semblat!

Ingredients:

1 porro
1 ceba
2 remolatxes
1 cullerada de vinagre
1 cullerada de formatge fresc
1 raig de crema de llet
unes fulletes d'alfàbrega
sal, oli i aigua

Es talla el porro i la ceba a làmines i es posen a sofregir en una olla amb oli. Quan són transparents, s'hi posen les remolatxes tallades a trossos i es fregeixen també uns minuts. Tot seguit, s'hi aboca aigua que cobreixi i una mica de sal. Es deixa a foc mitjà fins que s'ha cuit. Es retira del foc i s'hi afegeix el vinagre i el formatge fresc. Es passa tot per la batedora, que quedi una crema ben fina. A l'hora de servir es decora amb la crema de llet i les fulles d'alfàbrega.


dilluns, 6 de setembre del 2010

PASTíS FRED DE TONYINA


Els pastissos freds de tonyina són un clàssic a les cuines durant l'estiu. Cadascú té la seva recepta però tots tenen en comú aquella sensació de frescor que tots busquem a l'hora de sopar de les nits xafogoses. Aquesta és la meva: 

Ingredients:

pa de motllo sense crosta
tomàquets
tonyina en oli
maionesa
pernil dolç
pernil salat
ou dur
olives
sal i oli

S'unta un motllo rodó amb mantega. Al fons s'hi col·loca el pa tot omplint bé els forats que puguin quedar. Al damunt s'hi posa tomàquet ratllat amanit amb oli i sal, una capa de tonyina i una altra de maionesa. Es repeteix l'operació començant altre cop pel pa de motllo i s'acaba el pastís amb una última capa de pa. Es tapa amb paper film i es deixa a la nevera tot un dia.
Es treu el pastís del motllo i es disposa en el plat on el servirem. Es pinta pels costats i per sobre amb maionesa. Es decora dividint la part de dalt en quatre parts. A cadascuna d'elles s'hi va adherint el pernil dolç tallat a trossets, el pernil salat, les rodanxes d'olives i les rodelles d'ou dur. Als costats s'hi enganxa pernil salat.

divendres, 3 de setembre del 2010

CREMA DE BRIE I MASCARPONE AMB NOUS


Tanco els ulls inconscientment quan tasto aquesta barreja de formatges, tan suau i cremosa que es fon a la boca. Si, a més, l'acompanyo amb una llesca de pa torradeta i un gra de raïm per la meitat, sóc capaç de sentir veus, les dels éssers celestials que fan voleiar les ales per la cuina de casa meva. Els sorollets que emeten els meus companys de taula traduïts en forma de mmm... em tornen a la realitat!

Ingredients:

una porció de formatge Brie
250 g de formatge Mascarpone
50 g de nous
sal i pebre

Es treu l'escorça del formatge Brie i s'aixafa amb una forquilla. S'incorpora poc a poc el formatge Mascarpone. Es tallen les nous a trossets i s'afegeixen als formatges. S'hi posa un pols de sal i s'empolsa amb pebre negre. Es posa la crema en un bol i s'acompanya de llesquetes de pa torrades i uns grans de raïm.

Aquesta meravella la vaig trobar en una petita joia que porta per títol "La cocina de las hadas" de l'Anna i l'Annie Pavlowitch.

dijous, 2 de setembre del 2010

FIADONE o PASTíS DE BROCCIU

Els mercats són el reflex de la vida d'un poble i sempre que viatgem procurem visitar el mercat. És el lloc ideal per veure què s'hi cuina, què s'hi diu, què s'hi crida. El d'Ajaccio, a l'illa de Còrsega, no n'és una excepció. Els ulls se'n van per totes bandes mentre divisen farina de castanyes, vinagres, olis, formatges, embotits, pastissos,  dolços, i la gran estrella de la cuina corsa: el brocciu. El brocciu és un formatge que pot ser d'ovella o de cabra, d'un gust molt suau, i que s'assembla al nostre mató. Forma part d'una gran quantitat de les receptes de la cuina de l'illa i em va fer gràcia provar-lo en el fiadone, on fa el paper de protagonista.

Ingredients:

250 g de brocciu o mató
3 ous
120 g de sucre
pela de llimona
1 pols de sal

Es barregen els rovells amb el sucre i la pela de llimona ratllada. S'hi incorpora el brocciu o el mató ben escorregut. Les clares es munten a punt de neu amb un pols de sal i es mesclen amb molt de compte a la pasta dels rovells. S'unta un motllo amb mantega i s'hi aboca la barreja. Es cou al forn a 180º una mitja hora.