dimarts, 31 d’agost del 2010

AMANIDA AMB FRUITS DE MAR


Un dia d'aquest agost, cap al tard, va sonar el timbre. Qui hi ha? Som nosaltres, la Laura i l'Adur.
Obrim la porta i els nostres ulls es van quedar clavats en el cofre del tresor que transportaven feixugament entre tots dos, una caixa de meravelles del camp, plena fins a dalt de verdures i hortalisses d'en Joan de Tortellà! Tomàquets de cor de bou, de pit de monja, de sucar pa, enciam, cogombres, remolatxes, cebes, patates, mongetes de cabell d'àngel, pastanagues, pebrots, albergínies, porros, ous i fins i tot una carbassa a punt de convertir-se en la carrossa de la Ventafocs! Hi ha nits que quan tanco els ulls, encara veig els colors d'aquelles riqueses de la terra!

Ingredients:

tomàquet
cogombre
pebrot verd
pebrot vermell
ceba
patata
musclos
cloïsses
vi blanc
ou
sal i pebre
oli i orenga

Es bull la patata amb pela. Un cop freda, es talla a rodanxes. Es couen els musclos i les cloïsses al vapor amb un raig de vi blanc. Es talla la ceba, el tomàquet, el pebrot verd i el vermell a quadradets. Del cogombre se'n fan rodelles fines. Es bull l'ou durant set minuts, es deixa refredar, es pela i es talla a rodanxes.
En un plat es fa una muntanyeta amb la ceba, el tomàquet i els dos pebrots. Al damunt s'hi posen els musclos i les cloïsses sense la clova. Al voltant, s'alternen rodelles de cogombre, de patata i ou dur.
S'amaneix tot amb oli, sal i una mica de pebre. Finalment, s'empolsa amb orenga.

Gràcies, parella encantadora! Us asseguro que hem gaudit d'allò més amb el vostre regal!


diumenge, 29 d’agost del 2010

PLATILLO DE CARN VARIADA



Va arribant el final de les vacances, i per això mateix cal aprofitar al màxim els seus últims sospirs. La família es torna a reunir per gaudir de l'aire lliure, de les últimes caloretes i de les clarors d'agost. Així doncs, disposem-nos a tastar un bon plat de carn variada, d'aquells de la cuina d'abans, dels que agraden a tothom, especialment als que tenen més cabells blancs de la colla.

Ingredients:

500 g de vedella per guisar
4 botifarres
un pollastre sencer
2 cebes grosses
4 tomàquets
4 grans d'all
aigua o brou de carn
sal i oli

Per a las mandonguilles:
250 g de carn picada de vedella
250 g de carn picada de porc
1 ou sencer
un raig de llet
un raig de vi dolç
2 cullerades de pa torrat
2 cullerades de farina
sal, pebre i oli

Per a la picada:
2 grans d'all
un pols de sal
unes quantes ametlles
un raig de vi dolç

Es talla la vedella a trossos i es parteixen les botifarres per la meitat. De cada quart del pollastre se'n fan tres talls. 
Es preparen les mandonguilles barrejant els dos tipus de carn, se sala, s'empebra i s'hi afegeix l'ou sencer, la llet, el vi dolç i el pa torrat. Es formen les mandonguilles, es passen per farina i es fregeixen en una cassola amb oli, que quedin daurades per fora. Es treuen i es reserven.
En el mateix oli s'hi rosseja la vedella, el pollastre i les botifarres. A continuació s'hi posa la ceba tallada ben petita i es deixa coure una mica. Tot seguit s'hi posen els tomàquets ratllats que es fan coure fins que l'aigua que deixen anar s'hagi evaporat. És el moment d'incorporar els alls tallats ben fins i un parell de dits d'aigua o de brou. Es tapa la cassola, que vagi fent xup-xup a foc suau durant uns 25 minuts aproximadament. Un cop ha passat aquest temps, s'hi aboquen les mandonguilles i la picada que haurem preparat en el morter amb els alls, un pols de sal, les avellanes i el vi dolç. Es cou tot plegat cinc minuts més i ja està a punt per sucar-hi pa.
La quantitat d'ingredients va bé per uns vuit comensals, però això sempre depèn de la gana que hi hagi!


Ben bé com si fossin els tres tenors, una part de la família, la dels cabells blancs, fent el brindis final després de l'àpat familiar!


dimecres, 25 d’agost del 2010

COCA MENORQUINA DE SOFRIT


Una coca deliciosa per a qualsevol moment del dia... o de la nit! Les verdures, cuites suament al forn, fan crec-crec quan mossegues la base que les bressola. Aquesta delícia és una contribució al blog de la meva cosina menorquina, la Marga, que me l'ha proposada i que no he pogut deixar de tastar. A partir d'ara la coca de sofrit ja passarà a formar part de les nostres vides culinàries!






Ingredients per a la base:

300 g de farina
30 g de llevat fresc
1 pols de sal
1 got de cafè d'aigua
1 got de cafè d'oli d'oliva

Ingredients per a la coca:

1 ceba mitjana
3 alls
2 pebrots verds
7 o 8 tomàquets de pera
un raig d'oli d'oliva
un pols de sal

En un bol s'hi posa l'aigua i la sal i s'hi desfà el llevat tot barrejant-ho bé fins que queda ben lligat. S'hi afegeix la farina i es va remenant a mà tot incorporant-hi l'oli a rajolins fins que la massa sigui ben homogènia. S'estira la pasta donant-li la forma de coca i es disposa sobre una safata de forn. Es deixa reposar un quart d'hora aproximadament.
Mentre, es tallen les verdures a la juliana que es van col·locant al damunt de la base. S'amaneix tot amb un bon raig d'oli i una mica de sal. És el moment de posar-la al forn a 180º durant 25 minuts.



 

diumenge, 22 d’agost del 2010

PASTíS DE TRUFA


L'Ariadna ja té 15 anys!!! Per celebrar-ho vam preparar el seu pastís més estimat, amb trufa, xocolata i molts de cors. És aquest:

Ingredients

Per al pa de pessic de xocolata:
5 ous
150 g de sucre
150 g de farina
2 cullerades de cacau en pols
1 culleradeta de Royal

Per a  la trufa:
125 g de xocolata de cobertura
2 cullerades de Cointreau
3 cullerades de sucre
2 cullerades d'aigua
1 rovell d'ou
100 g de mantega
150 ml de nata per muntar

Pa de pessic de xocolata:
Es barregen els ous amb el sucre fins que blanquegin. S'hi afegeixen la farina i el cacau barrejats amb el Royal amb molt de compte. Es posa la massa en un motllo rodó folrat amb paper de forn i untat amb mantega. Es cou al forn a 180º durant mitja hora aproximadament. Es deixa refredar i es treu del motllo.

Trufa:
Es posa la xocolata a trossos en un cassó juntament amb el sucre, l'aigua i el Cointreau. Es desfà a foc ben suau. Quan està, sense treure-ho del foc, s'hi incorpora un rovell d'ou i es deixa coure uns instants, que faci bombolletes. Es retira el cassó del foc i s'hi posa la mantega que es va mesclant fins que queda tot ben fi. Es deixa refredar. Un cop fred, s'hi ajunta amb compte la nata muntada.
Es parteix el pa de pessic horitzontalment i s'omple amb la trufa. També se'n posa pels costats i pel damunt. Es decora amb el que es vulgui: xocolata ratllada, fruits secs, palets de xocolata, etc. En el nostre cas, vam fer uns bombons de xocolata blanca en forma de cor que vam col·locar al voltant del pastís, i uns cors de sucre glass.




dijous, 19 d’agost del 2010

AMANIDA DE FIGUES AMB VINAGRETA D'AVELLANES



Una amanida que a casa té molt d'èxit. La dolçor de les figues amb el gust saladet del pernil i el sabor potent de les avellanes a la vinagreta fa que quan la tastem,  sentim veus, les dels àngels cantant una melodia divina! 

Ingredients:

figues 
pernil salat
panses de Corint
enciam de fulla de roure
rúcula

Per a la vinagreta:

oli
vinagre
unes quantes avellanes torrades
sal

En primer lloc, es prepara la vinagreta amb l'oli, el vinagre i la sal. La proporció que ens agrada a casa és d'una cullerada de vinagre per tres d'oli. Es trenquen les avellanes torrades a bocins i s'incorporen a la vinagreta. Va bé fer-la unes hores abans de preparar l'amanida perquè agafi el gust de les avellanes.
Per altra banda, es pelen les figues i se'n fan quatre parts,  es talla el pernil salat a tires i es posen les panses en remull una estoneta. Es munta el plat amb les fulles d'enciam i la rúcula al centre. Al voltant s'hi disposen les figues i el pernil. Es decora amb les panses. Finalment, s'amaneix amb la vinagreta.
Aquesta amanida es troba al segon llibre de Receptes de Nuri Lladó.

diumenge, 15 d’agost del 2010

ROSTIT DE POLLASTRE I GALTES DE PORC AL FORN DE LLENYA


L'estiu és temps de dinar a l'aire lliure, de reunir la família per menjar plegats, de descobrir que aquell rostit de tota la vida té un sabor molt diferent quan es menja a fora, entre els pins, arran de mar. Si, a més, es cuina la carn en un forn de llenya, el resultat és senzillament espectacular.

Per celebrar l'aniversari de la tieta Neus, el tiet Andreu ens va preparar aquest rostit meravellós: per molts anys!!!

Ingredients:

pollastre tallat a quarts
galtes de porc
cebes
tomàquets
alls
canyella
conyac
oli i llard
sal i pebre

S'unta una safat amb oli i llard. A sobre s'hi disposen els quarts de pollastre i les galtes, tot salat i empebrat. Enmig de la carn s'hi posen cebes i tomàquets partits per la meitat. També s'hi posa un parell de cabeces d'alls senceres i un bastonet de canyella. S'amaneix tot amb un bon raig de conyac i es cou al forn fins que la carn està ben daurada.




dilluns, 2 d’agost del 2010

TERRINA D'ESTIU


Aquests dies sentim l'estiu amb tota la seva força. La calda envaeix tots els racons, la vida s'alenteix i a la cuina s'hi entra tan sols per fer pràctiques de supervivència. Per aquesta raó, busquem receptes que gairebé no necessitin foc. Cal recórrer als plats freds, que no demanin ni l'esforç de mastegar. En definitiva, anem a la recerca d'alguna cosa que passi xuclant, com ara aquest flam.

Ingredients  (per a 4 terrines)

1 alvocat
1 tomàquet
2 patates
100 g de cues de gambes pelades
enciam de fulla de roure
oli, sal i pebre
mantega
fruits vermells (cireres i móres)
uns quants pètals de calèndula

Es bullen les cues de gambes, s'escorren i es reserven. Es couen les patates, es deixen refredar i es tallen a quadradets. De l'alvocat i el tomàquet també se'n fan trossets. Es barregen tots aquests ingredients i s'hi posa sal i pebre. S'unten unes flameres amb mantega i s'omplen amb la mescla. Es premsen una mica i es col·loquen a la nevera un parell d'hores. A l'hora de muntar el plat, es fa un llit amb l'enciam i s'hi aboca la terrina al damunt, fent-la caure de la flamera. S'amaneix amb oli i uns granets de sal gruixuda. Es decora amb uns quants fruits vermells per donar color (cireres i móres en el nostre cas) i uns pètals de calèndula.