El fet de fer brunyols a casa durant la Setmana Santa em trasllada directament als meus dies d'infantesa. Com si em transportés la màquina del temps, recordo el meu avi, que treballava en una fàbrica de galetes, pastant durant hores la massa dels brunyols. El fum de l'oli de la cuina econòmica, l'olor del moscatell barrejat amb l'anís i la branca de llor que beneïa els dolços encara calents han passat a formar part de la llegenda de la meva família. Quan l'avi ens va deixar, va ser la meva mare qui va rellevar-lo i, de manera inevitable, la conversa de cada any girava entorn de la destresa de l'avi amb els brunyols. Des que no hi ha la meva mare, m'he encarregat de la tasca brunyolaire i cada any, mentre fregim els brunyols amb els meus fills, parlem de l'àvia, i, irremeiablement, evoquem la seva manera de fer humil, senzilla i, sobretot, el seu amor incondicional envers els seus, que som nosaltres.
Ingredients:
1 kg de farina
1/4 l de llet
1/4 l d'aigua
100 g de sucre
3 ous
25 g de mantega
un pols de sal
pela d'una o dues llimones
50 g de llevat fresc
matafaluga
sucre per empolsar els bunyols
moscatell i anís
una branqueta de llor
En un bol s'hi posa la farina, el sucre, la sal, la pela de llimona i la matafaluga. Es barregen bé aquests ingredients secs i s'hi van incorporant els ous batuts prèviament, la mantega una mica desfeta, l'aigua i la llet tèbies i finalment, el llevat esmicolat.
Es treballa bé aquesta massa fins que quedi fina i es tapa fins que dobli el seu volum, entre mitja hora i una hora aproximadament.
Es posa l'oli a escalfar i quan està ben calent s'hi van fregint els brunyols. Un cop fregits, s'agafa la branqueta de llor, es suca en els licors i es "beneeixen" els brunyols. Ja per acabar s'empolsen amb sucre.